Globus

korona virus

Zabilježen najveći skok novozaraženih u Italiji od marta

14/10/2020

Iz Ministarstva zdravstva objavili su da je novi rekord od 7.332 nova slučaja COVID-19 u posljednja 24 sata najveći od 21. marta, kada je registrovano 6.557 zaraženih u danu

U Italiji je u srijedu zabilježen najveći skok novozaraženih koronavirusom u danu još od vrhunca epidemije krajem marta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Ministarstva zdravstva Italije, novi rekord od 7.332 nova slučaja COVID-19 u posljednja 24 sata najveći je od 21. marta, kada je registrovano 6.557 zaraženih u danu. Još 43 osobe su preminule od posljedica u posljednja 24 sata, čime je službeni broj smrtnih slučajeva u Italiji dostigao 36.289. Do sada je ukupno potvrđeno 372.799 slučajeva zaraze koronavirusom.

Stručnjaci su zabrinuti da italijanski sistem za traženje kontakata ima problema da ide u korak sa skokom novih infekcija i mogao bi uskoro doživjeti kolaps.

Virolog Andrea Crisanti rekao je u srijedu da bi “zaključavanje“ za Božić moglo pomoći u zaustavljanju prenosa virusa.

Pohvalio je nove restriktivne mjere koje je Vlada Italije odobrila ranije ove sedmice, ali i napomenuo da je u ovoj fazi potrebna drugačija strategija.

“Više od donošenja mjera u vezi s ponašanjem ljudi, moramo blokirati virus. Ne želim da govorim o 10.000 ili 12.000 dnevnih slučajeva za dvije sedmice“, upozorio je Crisanti.

Italijanski premijer Giuseppe Conte u utorak je izdao novu naredbu kojom se nameću stroža ograničenja, uključujući zabrane privatnih zabava i ranije zatvaranje barova i restorana.

Prema novim mjerama, privatne zabave u zatvorenim prostorima i na otvorenom su zabranjene, ali je izdata i preporuka protiv privatnih okupljanja kod kuće s više od šest ljudi koji ne žive zajedno. Barovi i restorani moraće se zatvoriti u ponoć, dok se hrana i piće ne smiju konzumirati na otvorenom od 21 sat. Diskoteke i noćni klubovi ostaju zatvoreni. Kontaktni sportovi su takođe zabranjeni, ako ih ne organizuju udruženja koja ih mogu organizovati uz poštivanje pravila socijalnog distanciranja.

Naredba potpisana u utorak ujutru na snazi će biti 30 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.