Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nediplomatski ton

Zaharova bijesna zbog posjete britanske šefice diplomatije Bosni i Hercegovini

zaharova ss
FOTO: Screenshot

Naljutio je poziv građanima BiH da ne vjeruju Rusiji

Pošle sedmice u službenoj posjeti Sarajevu bila britanska šefica diplomatije Liz Truss, a tim se povodom Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, na društvenim mrežama ruske ambasade u BiH oglasila podužim tekstom u kojem je žestoko napala NATO, a spominjala je i 13. stoljeće.

U jeku brutalne agresije na Ukrajinu u kojoj su ruske snage do sada ubile hiljade Ukrajinaca, neke gradove potpuno sravnile sa zemljom, glasnogovornici Sergeja Lavrova očito nije jasno kako neko može pozvati građane BiH da ne vjeruju Rusiji.

“Tokom posjeta Balkanu poznavateljica istorije i geografije, šefica britanskog Foreign Officea Liz Truss, pozvala je građane Bosne i Hercegovine da ne vjeruju Rusiji, koja ‘maligno utiče’ na regiju. Stručnjaci šapuću: tokom britansko-bosanskih pregovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u ‘jedinstveni evropski dom’ i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i nekonzistentnom uticaju NATO-a na Balkan, ali da podsjetim: 1999. godine Sjevernoatlantska alijansa je bombardirala Jugoslaviju koristeći osiromašeni uran”, tvrdi.

Pa je nastavila.

“Pametna Liz Truss zna za ‘mongolsko-tatarsku invaziju Ukrajine’, ali zar ne zna za NATO-ovo bombardiranje Beograda?” napisala je Zaharova, koja se onda vratila sve do 13. stoljeća i poručila kako su tada “zapadnoevropski vitezovi zauzeli i opljačkali Konstantinopolis i desetljećima usporavali razvoj Bizantskog carstva, uslijed čega je ono kasnije palo i prestalo postojati”.

Zaharova zatim ustvrdila kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila “zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo”.

“Onda su počele devedesete, a sadržaj i značenje ‘britanskog (i NATO-ovog) uticaja’ na Balkan postali su očiti cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizirao trgovinu organima koju vode kosovski militanti i krijumčarenje svega u regiji, uključujući oružje. Ako je u istoriji Balkana postojala sila razornija od baruta i granata i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom”, tvrdi Zaharova.