Globus

avionska nesreća

Tragedija kod Slunja: Tijela stradalih prebačena u sudsku medicinu

30/05/2022

Govoreći o tome šta su sve vidjeli na terenu, Petrin je kratko kazao da se nije radilo o ugodnim prizorima

Tijela poginulih u avionskoj nesreći kod Broćanca (Hrvatska) izvučena su s mjesta nesreće i odvezena prema sudskoj medicini, gdje će se nastaviti daljnja procedura, izjavio je u ponedjeljak direktor hrvatskog Direktorata Civilne zaštite Damir Trut.

Trut je to izjavio za RTL vijesti dodavši kako identiteti poginulih još uvijek nisu potvrđeni.

“Na sudskoj medicini će morati završiti identifikaciju”, kazao je Trut.

Po njegovim riječima, za utorak je planirano izvlačenje olupine aviona, te da se u izvlačenju planira korištenje helikoptera.

Na pitanje kada bi mogao biti poznat uzrok nesreće, kazao je kako to zavisi od laboratorija i svega što će poduzimati da bi mogli sagledati sve tehničke aspekte i motora i same letjelice.

Petrin: Prizori nisu bili ugodni

Glavni istražitelj Danko Petrin za RTL Danas govorio je o padu Cessne kod Slunja. Petrin je kazao kako se u ovom trenutku ne može reći koji je uzrok nesreće.

“Proveden je uviđaj na terenu, dalje slijedi prikupljanje podataka od kontrole pa od Nijemaca. Kada se sve to skupi, provest će se analize i pokušati pronaći pravi uzrok nesreće. Meteorološki uslovi su bili jako složeni za letenje, pogotovo tako malim avionom”, kazao je.

Kazao je i da se poletjeti moglo, ali da vremenski uslovi na ruti nisu bili jednaki kao u Splitu.

Petrin je kazao i da će, ako to u istrazi bude potrebno, tražiti pomoć laboratorija u Francuskoj i Njemačkoj.

“Za sada nismo sigurni hoće li to trebati. Ako će trebati, imamo ih na raspolaganju”, kazao je. Govoreći o tome šta su sve vidjeli na terenu, Petrin je kratko kazao da se nije radilo o ugodnim prizorima.

U avionu koji je u nedjelju poletio iz Splita bile su četiri osobe, dva Nijemca, Hrvat i švicarski pilot. Svi su poginuli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.