Globus

Zahtjev da mađarska vlada kazni policajce koji su pretukli novinare RTS-a

17/09/2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas Vladu Mađarske da utvrdi odgovornost policajaca za nasilje prema izvještačkoj ekipi Radio-televizije Srbije (RTS).

NUNS je pozvao kolege iz Evropske federacije novinara, Mađarskog udruženja novinara i Sindikata novinara Mađarske da javno osude “ovaj brutalni čin ometanja koji predstavlja grubo kršenje elementarnih prava i sloboda novinara koje garantuju međunarodne konvencije”.

“Jučer popodne, mađarski policajci su pendrecima povrijedili troje članova novinarske ekipe RTS. Snimatelja Vladana Hadži Mijailovića policajci su bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru.

Pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su oštetili opremu. Novinarki Jovani Đurović je povrijeđena ruka. Prema njenoj izjavi, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata”, navedeno je u saopštenju NUNS.

Napad je ranije osudilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zatražilo da se ta policija izvini “novinarki koju su udarali pendrekom”.

“Za UNS je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primjena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primjenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama”, naveo je UNS u saopštenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.