Zagreb

Zaposlio ljude iz BiH, pa ih zlostavljao: Prijetio da će nas zakopati u šumi

dino444

, Dedić je osuđen samo za jezive prijetnje smrću i to na godinu dana i 10 mjeseci zatvora

Zagrebačka humanitarna udruga Ljubav, vjera, nada bila je sve samo ne humanitarna, piše Jutarnji list.

Njeni osnivači Dino Dedić i Tina Zahirović došli su na ideju da preko BiH “uvezu” radnu snagu koja će za njih na štandovima trgovačkih centara u Zagrebu prodavati drvene figurice. Zaposlili su Ranka K. i Melihu O. koji su u to vrijeme tražili posao po bosanskim oglasnicima.

U aprilu prošle godine uočili su oglas da za 500 eura, uz smještaj i hranu, budu prodavači. Umjesto obećanog, tvrde kako ih je snašla agonija.

“Smrdjelo” im je na trgovinu ljudima i prevaru. No, nakon provedene istrage, Dedić je osuđen samo za jezive prijetnje smrću i to na godinu dana i 10 mjeseci zatvora. Protiv njegove partnerice s kojom ima četvero djece je istraga obustavljena.

Na prijedlog njegovog advokata Gordana Pregleja, koji je upozorio na to da je riječ o ocu četvero malodobne djece, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb, kod kojeg je u toku postupak za prijetnje, Dedića je nakon 66 dana provedenih u pritvoru pustio na slobodu. Pritom mu je izrekao mjere opreza – javljanje policiji svaki mjesec i nenapuštanje Zagreba i županije.

Stvarni gazda

– Hvala vam! Srce će mi iskočiti iz pluća – rekao je Dedić sucu.

– Moja Meliha i ja smo vidjeli oglas u kojem se traže osobe za prodavanje figurica u humanitarne svrhe u Zagrebu. Na kolodvoru nas je dočekala Tina i odvela u baraku gdje živi s Dedićem i djecom. On nam se predstavio kao šef i da bez njega ne možemo ništa. Smjestili su nas u jednu sobu, a u onoj pored bili su Emrah H. i Emir H. Kad je Tina propustila rezervirati neku lokaciju za prodaju, Dino ju je izvrijeđao i pred nama više puta šakom udario u glavu. Tad smo se uvjerili da je on stvarni gazda – prisjetio se Ranko K.

Dodao je da je Dedić jednom nasrnuo na Melihu.

– Je**m ti majku, porazbijat ću ti zube – prijetio joj je. Ranko je stao između njih.

– Dino je galamio na sve nas, posebno na Emraha jer je najmanje zarađivao. Govorio je da će, ako iko od nas pobjegne, zakopati leševe po Zagrebu i da će nas pronaći u Bosni te da može angažirati ljude da nas ubiju. Jasno mi je dao do znanja da se neću dobro provesti. Strašio nas je i pričom da je sredio nekakvu nesreći nekoj curi iz Laktaša koja je ostala trajni invalid – pričao je Ranko, tvrdeći da je Dedić uzimao kokain, čije je tragove našao na novčanici od 20 kuna koje mu je dao za hranu.

Tukao i šamarao

Meliha je potvrdila sve i dodala da je Dedić često svoju ženu Tinu, dok je bila trudna, šamarao i udarao šakom po glavi.

– Prodavali smo figurice za pomoć maloj Maji oboljeloj od raka. Komad je bio 20 kuna, a bilo je onih koji su davali i po 200 kuna. Dedić je prijetio da ćemo postati leševi čija će trupla kopati po šumi. Emrahu je govorio da je glupi Bosanac kojem će skakati po lobanji sve dok ne crkne. Tukao ga je i šamarao, znao mu je raskrvariti nos. Shvatili smo sve prekasno i nismo mogli samo tako otići – rekla je.

Tinin rođak Senad O. misli da udruga radnicima nije plaćala ništa.