Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zoran Šajinović

SAD ostaje partner broj jedan na planu saradnje u oblasti odbrane

sajinovic_ tarquinto334

Brigadir Tarquinto se zahvalio predstavnicima MO i OSBiH na uspješnoj saradnji

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i odbrambeni ataše Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, brigadir Michael Tarquinto potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i Sjedinjenih Američkih Država za 2019. godinu.

Ceremoniji potpisivanja Plana bilateralne saradnje prethodile su obimne koordinirane aktivnosti predstavnika Ureda odbrambenog atašea SAD-a u BiH, Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD-a u BiH s predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koje su imale za cilj identificirati i usaglasiti aktivnosti i polja buduće saradnje, pomoći i podrške Ministarstva odbrane SAD-a institucijama odbrane BiH.

Realizacijom planiranih aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje dodatno se jača saradnja dvaju ministarstava i oružanih snaga, što će za rezultat imati dodatno jačanje sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga BiH te će se stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OSBiH sa snagama zemalja partnera podići na viši nivo.

Prije ceremonije potpisivanja Programa, pomoćnik ministra Zoran Šajinović zahvalio se na pomoći i podršci Sjedinjenih Američkih Država bh. institucijama, te kazao da je SAD bio, jeste i ostat će i u budućnosti partner broj jedan kada je u pitanju podrška, pomoć i saradnja u oblasti odbrane s Bosnom i Hercegovinom.

On se uime Ministarstva odbrane BiH zahvalio cijelom timu SAD-a na predanom radu i zalaganju, kao i predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji su radili na pripremi ovog plana koji će doprinijeti povećanju opremljenosti i osposobljenosti Oružanih snaga BiH, kao i nastavku prijateljske i partnerske saradnje u oblasti odbrane.

Brigadir Tarquinto se zahvalio predstavnicima MO i OSBiH na uspješnoj saradnji naglasivši njenu važnost, a koja poboljšava ukupne odnose BiH i SAD-a i istovremeno podrazumijeva podršku SAD-a na putu Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.

Ured odbrambenog atašea Ambasade SAD-a u BiH kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i finansijskim sredstvima OSBiH, a potpisivanjem tog plana potvrđuje se opredijeljenost Vlade SAD-a da podrži reformske aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ceremoniji potpisivanja plana bilateralne vojne saradnje BiH i SAD-a prisustvovao je i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić, pomoćnici ministra odbrane i šefovi organizacionih cjelina MOBiH, te predstavnici sektora MOBiH i Zajedničkog štaba OSBiH koji su sarađivali u pripremi tog izuzetno sadržajnog i važnog dokumenta za bh. ministarstvo.

U pratnji visokog vojnog zvaničnika i odbrambenog atašea Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Tarquinta, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i šef Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH pukovnik Corey Shea, sa saradnicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.