Zaraćene strane u Nagorno Karabahu proglasile prekid vatre

nagorni karabah

Azerbejdžan i otcijepljena regija Nagorno Karabah saopćili su u utorak da prekidaju neprijateljstva nakon četiri dana intenzivnih sukoba između njih koji su izazvali brige da bi se sukob mogao pretvoriti u sveobuhvatni rat.

Reuters nije bio odmah u stanju da potvrdi da li su borbe – ponavljanje decenijma starog sukoba oko statusa regije – prekinute.

To su bili najteži sukobi u posljednjim godinama, dok je Azerbejdžan saopćio da je 16 njegovih vojnika poginulo u proteklih 48 sati. Zvaničnici u otcijepljenoj regiji ranije su saopćili da je 20 njegovih vojnika ubijeno otkako su borbe izbile.

Bivše sovjetske republike Azerbejdžan i Jermenija vodile su rat oko planinske teritorije u ranim 1990-im u kome je na hiljade ljudi ubijeno na obje strane a stotine hiljada je raseljeno.

[yuzo_related]

Rat je okončan krhkim primirjem u 1994., za kojim su uslijedila sporadična izbijanja nasilja. Prekid vatre bio je ugrožen tokom vikenda, dok su obje strane razmjenile artiljerijsku, tenkovsku i raketnu vatru, koristeći raketne sisteme i helikoptere.

U saopćenju u kome objavljuje primirje, azerrbejdžansko ministarstvo odbrane navodi: “Petog aprila u 12 sati, na osnovu uzajamnog dogovora, vojne akcije na liniji kontakta između oružanih snaga Jermenije i Azerbejdžana su zaustavljene”.

Zvaničnik oružanih snaga Nagorno-Karabaha koje uživaju jermensku podršku izjavio je Reutersu: Naređeno nam je da prekinemo s vatrom”.

Sveobuhvatni rat oko Nagorno-Karabaha mogao bi uvući regionalne sile Rusiju i Tursku. Moskva ima vojni savez s Jermenijom, dok Ankara podržava Azerbejdžan.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u utorak je osudio, kako ih je nazvao, “jermenske napade”, i izjavio je da će Turska stati uz Azerbejdžan. Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je podrška Ankare Bakuu u sukobu jednostrana.

Nagorno-Karabah je planinska enklava koja s velikim etničkim jermenskim stanovništvom koja leži unutar teritorije Azerbejdžana. Nasilje je ponovo probudilo dugo tinjajući etnički sukob između većinski muslimanskih Azera i njihovih hrišćanskih jermenskih susjeda.

Posrednici iz Rusije, Francuske i Sjedinjenih Država – koji čine takozvanu Grupu iz Minska koja posreduje u sukobu – planiraju otputrovati u regiju, saopćio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault u Parizu.

– Možemo uvidjeti da vojni sukob ne može biti rješenje – izjavio je Ayrault novinarima nakon razgovora sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom.