Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klijenti kompanije Mossack Fonseca i 28 njemačkih banaka

mossack

Otkrivanje tajnih dokumenata kompanije Mossack Fonseca u Panami jedna je od najvećih afera tog tipa u historiji. Analize tih dokumenata su pokazale da je kompanija sarađivala sa 28 njemačkih banaka, a među njima je i Deutsche Bank, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi njemački list “Suddeutsche Zeitung” (SZ) ove banke su osnovale više od 1.200 offshore kompanija. Deutsche Bank je do 2007.godine osnovala više od 400 offshore kompanija, a 50 njih je još uvijek aktivno.

Osim Deutsche Bank usluge kompanije Mossack Fonseca u Panami koristile su i Commerzbank, Dresdner Bank i BayernLB, ali su u posljednjem periodu promijenile način poslovanja.

Međunarodni konzorcijum novinara istraživača (ICIJ) je otkrio 11,5 miliona tajnih dokumenata o poslovanju kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća.

Njemački list “Suddeutsche Zeitung” i britanski “The Guardian” su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su offshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih ličnosti i poslovnih subjekata.

panama papers

Među hiljadama osoba koje su posredstvom kompanije u Panami otvarali offshore firme i račune i tako prali novac i utajivali porez se nalaze i brojni bivši i aktuelni svjetski zvaničnici, sportisti i privrednici, a istragu otkrivenih dokumenata najavile su nadležne institucije brojnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku. Vlasti Paname su izrazile spremnost da sarađuju u procesima istrage.

Glanogovornik Ministarstva finansija Njemačke Martin Jaeger jučer je izjavio kako se nada da će međunardona zajednica pojačati pritisak na zemlje koje su poznate kao “poreski raj”, među kojima je i Panama.