Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravstveno osiguranje za 1.794 demobilisana borca i njihove porodice

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo.

Naime, u važećoj Odluci su među kategorijama koje imaju pravo na ostvarivanje zdravstvenog osiguranja po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca bili izostavljeni demobilisani boraci koji također po navedenom Zakonu imaju pravo na to, u slučajevima, kako je to zakon definirao “ukoliko ne mogu ostvariti status osiguranog lica po propisima iz oblasti zdravstva, onda to pravo ostvaruju po Zakonu o dopunskim pravima boraca – branitelja”.

Ministarstvo zdravstva je pripremilo Prijedlog izmijenjene Odluke, i ukoliko Skupština Kantona usvoji ove izmjene, 1.794 demobilisana borca – branitelja, koliko ih po evidencijama Ministarstva za boračka pitanja ima ovo pravo i članovi njihove uže porodice, bit će zdravstveno osigurani na teret budžeta Ministarstva za boračka pitanja KS.

Vlada je imenovala vršioce dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo do okončanja procedure javnog oglasa i konačnog imenovanja, a najduže na period od tri mjeseca.

Kao v.d. predsjednik UO ZZO imenovan je Hamid Milak, a u svojstvu vršilaca dužnosti članova ovog odbora imenovani su: Zlatko Kravić, Meho Dapčević, Ejub Bašić, Muamer Efendić, Hazim Bahtanović, Aida Haverić, Emina Kasumagić Halilović i Esad Hrvačić, saopćeno je iz Press službe KS.