Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagorno-Karabah

Zaratili Azerbejdžan i Armenija

New Project (61)

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, prenio je TASS

Armenija je u nedelju, 27. septembra, proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.

“U Armeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. Zahtjevam da se svi jave u vojne odsjeke”, napisao je armenski premijer Nikol Pašinjanin na Fejsbuku, preneo je AFP.

“Podržimo čvrsto našu državu, našu vojsku (…) i pobijedićemo. Živjela slavna armenska vojska”, napisao je Pašinjanin.

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, prenio je TASS.

“Počeli smo da mobilišemo sve građane starije od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno zakonodavstvo”, rekao je on. U centar Nagorno -Karabaha počele su pristizati jake snake armenske vojske.

Predsjednik Azejberdžana Ilham Alijev je u televizijskom obraćanju nešto ranije obećao pobjedu u borbama njegove vojske i armenskih i separatističkih snaga u Nagorno – Karbahu, prenio je AFP.

“Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobijedićemo”, rekao je on.

U spornom regionu Nagorno-Karabaha u nedjelju ujutro je ponovo izbio sukob između Armenije i Azerbejdžana, a armensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera.

Portparolka ministarstva Šušan Stepanjan rekla je da su armenske snage pogodile tri azerbejdžanska tenka.

Stepanjan je rekla da je sukob 27. septembra počeo azerbejdžanskim napadom, ali Azerbejdžan je saopštio da je armenska strana napala i da je Azerbejdžan krenuo u kontraofanzivu.

Nagorno-Karabah je etnički armenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Oštra reakcija Turske

Turska je ošto reagovala na vijest o sukobu. Portparol turske vladajuće stranke Omer Čelik oštro je osudio napad Armenije na Azerbejdžan.

On je objavio na Tviteru da će Turska stajati uz Azerbejdžan i rekao da se “Armenija igra vatrom i ugrožava regionalni mir”.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin takođe se oglasio na Twitteru, osuđujući Armeniju.

“Armenija je prekršila prekid vatre napadajući civilna naselja … međunarodna zajednica mora odmah da reaguje i zaustavi ovu opasnu provokaciju”.

Sukob Armenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Za vrijeme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

EU zabrinuta

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izrazio je duboku zabrinutost Evropske unije zbog novih sukoba koji su jutros izbili između Armenije i Azerbejdžana, javlja Anadolu Agency (AA).

Michel je posredstvom društvenih mreža pozvao strane da se suzdrže od vojnih aktivnosti kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba.

Čelnik Evropskog vijeća Michel je poručio da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu.