Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto nikada nisu objavljene fotografije smaknuća Osame bin Ladena

osama_bin_laden

Objavljene su fotografije i video vješanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova Udaya i Qusaya. Objavljene su fotografija i snimke smaknuća Moammera Gadaffija… Ipak, fotografije smaknuća Osame bin Ladena nisu nikad izašle u javnost.

Matt Bissonnette, jedan od šestorice iz tima SEAL koji su sudjelovali u ubistvu Osame bin Ladena, djelomično je otkrio razloge u svojoj knjizi “No easy day”.

– Na samrti, Osama se još uvijek trzao i grčio. Drugi napadač i ja uperili smo lasere prema njegovim grudima i ispalili nekoliko metaka. Meci su mu kidali tijelo, bacajući ga na pod sve dok nije postalo nepomično – opisuje Bissonnette u svojoj knjizi, a prenosi Business Insider.

Dva povjerljiva izvora kazala su za portal “Sofrep” da je ovo možda najodmjereniji opis onoga što se događalo dok su specijalci jedan za drugim pucali u Bin Ladena. Kada su završili, Bin Laden je imao u sebi više od 100 metaka, po najblažoj procjeni.

Postavlja se pitanje je li takvo rešetanje vođe Al Qa'ide bilo u skladu s pravilima? Prema Zakonu o kopnenom ratovanju, vojnik je u potpunosti ovlašten ispaliti još par metaka za svaki slučaj u svoju metu nakon što ona padne. Ako se neprijatelj ne predaje, moralno je, legalno i etički ispravno, pucati u tijelo još nekoliko puta kako bi se osiguralo da je zaista mrtav, odnosno da više ne predstavlja prijetnju, piše portal Sofrep.

Pretjerana upotreba oružja u slučaju Osame bin Ladena nije imala za cilj osigurati da Bin Laden više nije prijetnja. Bilo je to pretjerivanje zbog čistog iživljavanja, i to je glavni razlog zbog kojeg fotografije nikad nisu objavljene. Nema sumnje da bi takve fotografije, u slučaju da su ugledale svjetlo dana, izazvale međunarodni skandal i dovele do opsežne istrage koja bi otkrila detalje akcije lova na Bin Ladena.