Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliko vijeće Ustavnog suda BiH u srijedu razmatra žalbu Dautbašića

dautbasic

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je za srijedu, 17. februara održavanje sjednice Velikog vijeća na kojoj bi trebalo biti razmatrano 146 apelacija fizičkih i pravnih osoba, potvrđeno je Feni u ovom sudu.

Prema prijedlogu dnevnog reda sjednice, Veliko vijeće Ustavnog suda će, među ostalim, razmatrati i apelaciju Bakira Dautbašića, a koja se odnosi na osnov za određivanje mjere pritvora u ovom slučaju, odnosno navodne povrede prava apelanta.

Dautbašić je, u međuvremenu, optužen za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Osim Dautbašića, optužnica u ovom predmetu tereti Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH, te Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića.

Podsjećamo, ista je apelacija Ustavnom sudu krajem prošle sedmice stigla i od advokatskog tima Fahrudina Radončića, no nema zvanične potvrde da će i ta apelacija biti razmatrana u srijedu.

Dautbašić je pušten iz pritvora nakon što ga je SIPA uhapsila zbog ometanja rada pravosuđa u slučaju Fahrudin Radončić i drugi, koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, a danas mu je ukinut kućni pritvor. Kretanje mu je ograničeno unutar Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH danas je dalo saglasnost da se Dautbašić može vratiti i na posao sekretara ministarstva, s kojeg je suspendovan nakon hapšenja u junuaru ove godine, no ministar pravde BiH Dragan Mektić poručio je kako ne misli Dautbašića vratiti na posao dok za to ne dobije odobrenje Suda BiH.