Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto srpski i ruski doktori dolaze u posjetu Mladiću uoči presude

ratko mladić

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) će 22. novembra izreći prvostepenu presudu u postupku koji se vodi protiv Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (RS).

Mladić se, između ostalog, tereti za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništva koji je u šest općina imao karakter genocida te za teroriziranje građana Sarajeva za vrijeme opsade, piše Faktor.ba.

Presuda Mladiću bi trebala biti još jedna potvrda karaktera rata u BiH te bi, uzimajući u obzir njegovu ulogu u ratnim dešavanjima, mogla imati historijski značaj, kako za BiH tako i za susjednu Republiku Srbiju. S tim u vezi je sa posebnom pažnjom praćena inicijativa Republike Srbije, ali i Rusije, da se Mladić prije izricanja presude premjesti na liječenje u jednu od tih država. Ta inicijativa nije urodila plodom, a predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve genocida sumnjaju u njen krajnji cilj, odnosno u mogućnost namjernog iniciranja smrti Ratka Mladića prije samog izricanja presude.

Posljednja informacija da će samo nekoliko dana uoči izricanja presude Mladića u pritvorskoj jedinici, na njegov zahtjev, posjetiti ljekarska ekipa sačinjena od srbijanskih i ruskih doktora je ponovo probudila sumnje u mogućnost manipuliranja njegovim zdravstvenim stanjem, odnosno namjernog izazivanja njegove smrti prije donošenja presude.

– Slučaj Ratka Mladića je od samog početka opstruiran od strane Srbije, pogotovo zadnjim pokušajima da se odobri liječenje Ratku Mladiću prvo u Rusiji, a onda u Srbiji te sad da ga posjete srbijanski ljekari sedmicu dana prije izricanja prvostepene presude – stoji u saopćenju Udruženju žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Udruženja žrtava traže od predsjednika Haškog tribunala Carmela Agiusa, glavnog tužioca Sergea Brammertza te registrara Johna Hockinga da ne dozvole bilo kakvu posjetu srbijanskim ljekarima do izricanja presude.

– Misteriozna smrt Slobodana Miloševića nam daje za pravo da zahtijevamo od gore navedenih maksimalan angažman i profesionalnost, da ne dozvole utjecaj Srbije pa i bilo koga drugog. Ukoliko Mladić ne doživi presudu nakon posjete srbijanskih ljekara, glavnim krivcem smatrat ćemo Haški tribunal – navodi se u reakciji udruženja žrtava genocida.

Pitanje koje se nameće jeste zašto holandski ljekari, koji vode računa o zdravlju haških pritvorenika, nisu kompetentni za posao koji obavljaju te zašto doktori iz Srbije i Rusije trebaju sedmicu dana uoči izricanja presude posjetiti Mladića i dati svoj sud o njegovom zdravstvenom stanju.