Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruke iz brisela

Zatraženo uvođenje novih sankcija Rusiji zbog stravičnih zločina u oblasti Kijeva

buca tw

“Šokiran sam strašnim slikama zločina koje je počinila ruska vojska u oslobođenoj oblasti Kijeva”, napisao je Michel na Twiitteru, uz haštag BuchaMassacre

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel osudio je danas rusku vojsku zbog “zločina” počinjenih u oblasti Kijeva i zatražio dodatne sankcije protiv Moskve.

“Šokiran sam strašnim slikama zločina koje je počinila ruska vojska u oslobođenoj oblasti Kijeva”, napisao je Michel na Twiitteru, uz haštag BuchaMassacre.

Nalog na Twitteru otvoren je po imenu ukrajinskog mjesta nad kojim su Ukrajinci povratili kontrolu i gde je gotovo 300 ljudi zakopano u grupne grobnice.

“EU pomaže Ukrajini i nevladinim organizacijama da prikupe potrebne dokaze za pokretanje postupaka pred međunarodnim sudovima”, napisao je Charles Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je “neopisive strahote” zabilježene u područjima gdje se Rusija povukla. Pozvala je na neovisnu istragu – ponavljajući slične komentare ranije britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss.

U izvješćima se navodi da su ruske snage pogubile civile i pokapali ih u masovne grobnice u gradu Buči.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Maljar javila je sinoć da su Ukrajinci povratili kontrolu nad cijelim regionom Kijeva poslije povlačenja ruskih snaga iz ključnih gradova u blizini glavnog grada.

Ona je na Facebooku napisala da su “oslobođeni” gradovi Irpin, Buča, Hostomel i cijela kijevska oblast, prenosi Beta.