Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

toplotni val u Indiji

Zatvaraju škole zbog ekstremno jakog toplotnog talasa, temperature veće od 47 stepeni

indija vrucine
Foto: Screenshot/X

Indiji nisu nepoznate velike ljetne temperature. Ali, godine naučnih istraživanja otkrile su da klimatske promjene uzrokuju da toplinski talasi postaju duži, češći i intenzivniji

Indijske vlasti u glavnom gradu naredile su ranije zatvaranje škola za ljetni raspust, nakon što je temperatura dostigla 47,4 stepena Celzijusa, a Delhi je zahvatio “ozbiljan toplotni talas”.

Zvaničnici grada Delhija zatražili su da se zbog velike vrućina škole zatvore odmah, a Indijski meteorološki biro upozorio je na “teške uslove toplotnog talasa” ove sedmice. Pri tome je živa u ponedjeljak dostigla vrhunac od 47,4 stepena Celzijusa u predgrađu Delhija, što je najtoplija temperatura u cijeloj zemlji.

Vlasti u drugim državama, uključujući Haryanu, Madhya Pradesh, Pendžab i Radžastan, također su naredile zatvaranje škola, izvještava Indian Today, prenosi France24.

Toplotni talasi duži, intezivniji i češći

Indiji nisu nepoznate velike ljetne temperature. Ali, godine naučnih istraživanja otkrile su da klimatske promjene uzrokuju da toplinski talasi postaju duži, češći i intenzivniji.

Indijski meteorološki odjel upozorio je na utjecaj vrućine na zdravlje, posebno novorođenčadi, starijih osoba i osoba s hroničnim bolestima.

U maju 2022. u dijelovima Delhija temperatura je dostizala i 49,2 stepena Celzijusa.

Sljedeći krug glasanja na indijskim izborima koji traju šest sedmica održava se u subotu, uključujući i Delhi.

Odziv na glasanje je opao, a analitičari smatraju da je faktor vrijeme toplije od prosjeka, kao i široko rasprostranjena očekivanja da će premijer Narendra Modi lako osvojiti treći mandat.

Indijska izborna komisija formirala je radnu grupu za razmatranje uticaja toplotnih talasa i vlage prije svakog kruga glasanja.

U isto vrijeme, južne indijske države, uključujući Tamil Nadu i Keralu, posljednjih nekoliko dana bile su zahvaćene jakim kišama.

Jake oluje su dijelove zemlje pogodile prošle sedmice, uključujući finansijsku prijestolnicu Mumbai, gdje su jaki vjetrovi srušili džinovski bilbord koji je usmrtio 16 ljudi, a desetine ih ostavio zarobljenim.