Globus

Topo Chico

Zatvoren jedan od najozloglašenijih zatvora na svijetu

01/10/2019

U tom zatvoru je u sukobima dvije frakcije kartela Zetas u februaru 2016. godine poginulo 49 zatvorenika i 12 povrijeđeno

Meksičke vlasti zatvorile su zatvor Topo Chico, jedan od najozloglašenijih zatvora u kojem je prije tri i po godine u nemirima poginulo 49 zatvorenika.

Jaime Rodriguez, guverner države Nuevo Leon, izjavio je da će na mjestu zatvora biti izgrađen park i državni arhiv.

Istakao je da nekoliko prethodnih administracija nije uspjelo uraditi skoro ništa po pitanju tog zatvora iako su znali da je prenatrpan i van svake kontrole, javlja agencija Anadolija.

U tom zatvoru je u sukobima dvije frakcije kartela Zetas u februaru 2016. godine poginulo 49 zatvorenika i 12 povrijeđeno.

Sukobi u pretrpanom zatvoru trajali su između 30 i 40 minuta, a izbili su poslije svađe pripadnika bande Zetas. U zatvoru je bilo smješteno oko 3.800 zatvorenika, dvostruko više od predviđenih kapaciteta.

Zatvorenici su u sukobima koristili palice i noževe, te su izazvali i požar unutar zatvora.

Nakon što je pobuna ugašena, u zatvoru je zaplijenjeno više od 200 komada oružja, nakon čega su neki zvaničnici završili u pritvoru.

Vlasti su u zatvoru otkrile luksuzne ćelije sa saunama, klima uređajima, frižiderima, akvarijumima te šankom za hranu i piće.

Posljednja grupa zatvorenika prebačena je nedjelju na druge lokacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.