Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena akcija u Parizu: Dvoje terorista poginulo, sedam uhapšeno

Saint-Denis11111

Veliku antiterorističku operaciju provela je francuska policija jutros u sjevernom predgrađu Pariza Saint Denis.

Meta operacije bio je Abdelhamid Abaaoud (27) za kojeg se sumnja da je “mozak” pariških napada u kojima je u petak ubijeno najmanje 129 ljudi.

Iako su bili uvjereni kako se on nalazi u Siriji, sada se ispostavilo da je ipak u Parizu. Policija je također dobila dojavu i da se u Saint Denisu nalazi Salah Abdeslam, za kojim policija traga od petka, ali i deveti, još uvijek nepoznati napadač. Jučer su, naime, objavili video koji potvrđuje postojanje devetog napadača.

U akciji koja je započela jutros u 4.30 sati nekoliko je policajaca ranjeno, a dvije su osobe ubijene. Među njima je i žena koja je nosila eksploziv na sebi te se raznijela kada je policija pokušala ući u stan. Na mjestu događaja čule su se jake eksplozije i pucnjava.

https://youtu.be/mxT-8ECaiy8

Francuska policija objavila je kako je sedam osoba uhapšeno u ovoj velikoj policijskoj akciji. Tri osobe uhapšene su u stanu u kojem je bila žena koja je aktivirala samoubilački pojas, a još dvije osobe, muškarac i žena, uhapšene su u blizini.

– Sve je počelo eksplozijom, onda se čula druga jaka eksplozija pa nakon toga još dvije. Punih sat vremena čula se pucnjava – rekao je jedan od stanovnika francuskog predgrađa koji je svjedočio policijskoj akciji. Nekoliko muškaraca zabarikadiralo se u stan i izmjenjivali su pucnjavu s policijom. Oko stana sve su ceste bile zatvorene, na ulicama su bili policija i vojni kamioni, a stanovnicima je rečeno da ne izlaze iz svojih domova dok operacija ne prođe.