Austrija

Završena komemoracija u Bleiburgu, jedna osoba u zatvoru zbog podignute desnice

bleiburg

Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma,

Danas je održana komemoracija u Bleiburgu.

Prema prvim procjenama, okupilo se 10-ak hiljada ljudi. No moguće je da popodnevne procjene policije budu nešto drugačije. Također, prema prvim informacijama, nije bilo velikih problema.

Međutim, austrijska policija zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu.

Jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, kažu. Vode ga u zatvor u Klagenfurt, javlja N1.

Osim centralne manifestacije koja je započela u 11 sati i potrajala do 14 sati, održana su i dva prosvjeda. Na njima se okupilo više desetaka prosvjednika, no sve je prošlo u najboljem redu.

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikrivena izlika za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima. No ove godine su tome na kraj odlučili stati Austrijanci, piše Index.hr.

Tako je prije dva mjeseca Crkva u Koruškoj odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski svećenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Od tada do danas traje prepucavanje oko Bleiburga. Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega zadnjih godina nije nedostajalo. Danas je tako cijeli događaj, uključujući i dva protesta, osiguravalo preko 400 policajaca.