Globus

tragedija u kninu

Završena obdukcija dječaka koji je pronađen mrtav: U autu je bio više od sedam sati

10/06/2021

Hipertermija može uzrokovati višestruko zatajenje organa i često smrt

Završena je obdukcija dječaka koji je 8. juna preminuo u Kninu nakon što ga je otac ostavio u automobilu, javlja Slobodna Dalmacija.

Uzrok smrti dječaka je hipertermija, odnosno toplinski udar. To je ustanovio patolog Kristijan Bečić koji je svoj nalaz i mišljenje dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, koje vodi ovaj slučaj.

Dječak bio u autu od 7:50 do 15:15

U nalazu, međutim, nigdje ne stoji vrijeme dječakove smrti pa se još uvijek ne zna kada je dječak umro. Zna se samo da je bio ostavljen na zadnjem sjedištu očevog vozila koje je imalo zatamnjena stražnja stakla. Dječak je po procjeni u vozilu bio od 7:50 ujutro do 15:15 poslijepodne.

Hipertermija može uzrokovati višestruko zatajenje organa i često smrt.

Šta se događa kod toplinskog udara?

Do toplinskog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcioniraju, a unutarnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni citokini te može doći do višestrukog zatajenja organa. Ulogu može imati i endotoksin iz GI flore. Zatajiti mogu CNS, skeletni mišići (rabdomioliza), jetra, bubrezi, pluća (ARDS) i srce. Aktivira se i koagulacijska kaskada, uzrokujući ponekad diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Mogu se razviti hiprekalijemija i hipoglikemija.

Glavni znak je globalna disfunkcija CNS-a, u rasponu od konfuzije do delirija, konvulzija i kome. Tahikardija je česta, čak i kad bolesnik leži ispružen na leđima, kao i tahipneja. Kod klasičnog toplinskog udara znojenje je relativno često. U oba oblika temperatura tijela iznosi 40°C, a može dosegnuti i 46°C.

Šta se dogodilo tog dana u Kninu?

Otac, majka i dječak tog jutra su od kuće krenuli automobilom. Otac, inače vojnik, majku je odvezao na posao, a potom je, prije nego što ode na posao, trebao odvesti sina u vrtić.

Dječak, međutim, nije stigao u vrtić.

Kako se sumnja, otac je otišao na posao i ne shvativši da dječaka koji je spavao na zadnjem sjedištu automobila nije odvezao u vrtić i da je još u automobilu. Parkirao je auto na parkingu i otišao u kasarnu.

Dječak je ostao na stražnjem sjedištu automobila, zaključan. Temperatura je u Kninu tog dana bila 28 stepeni Celzijusa u hladu.

BMW u kojem je bio dječak ima zatamnjena stražnja stakla, pa dječaka, premda se tek nekoliko metara od mjesta na kojem je bio automobil nalaze kontejneri za smeće, očito niko nije ni vidio.

Oko 15 sati majka je došla po dječaka u vrtić, ali tamo ga nije bilo. Teta je rekla da u vrtić nije ni stigao.

Majka je nazvala supruga, no on je bio uvjeren da je dječaka ostavio u vrtiću, pa su se čak i pregledavale snimke nadzornih kamera.

Kada je shvatio da dječak nije u vrtiću, otac je otrčao prema autu, otključao ga i pronašao sina bez svijesti. Pokušao ga je reanimirati, no dječaku više nije bilo spasa.

Otac se, rekli su nam Kninjani, naposljetku kod automobila srušio u nesvijest.

Šta kaže DORH?

Otac je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Naime, policija ga je privela uz kaznenu prijavu zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavka 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona.

Prema navodima kaznene prijave, postoji osnova sumnje da osumnjičeni 34-godišnjak 8. juna 2021. oko 8 sati u Kninu, iz nepoznatih razloga, nije odvezao dijete (2015.) u dječji vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkingu.

“Kada je oko 15 sati, nakon poziva supruge, otišao do automobila, zatekao je dijete bez svijesti te ga je iznio iz automobila. Djelatnici Hitne pomoći pokušali su reanimirati dijete, no nisu uspjeli te je u 15:30 konstatirana smrt djeteta”, priopćio je DORH.

“Državno odvjetništvo nakon ispitivanja 34-godišnjeg osumnjičenika nije predložilo određivanje istražnog zatvora jer je ocijenjeno da za to nema zakonskih uvjeta. O daljnjem postupanju državnog odvjetništva bit će odlučeno nakon što državnom odvjetništvu budu dostavljeni rezultati pregleda i obdukcije djeteta”, stoji u priopćenju koje je objavio DORH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.