BiH

ivica jerkić

BiH privržena unapređenju programa regionalne saradnje

10/06/2021

Konstatovano je da samo zajedničko djelovanja svih zemalja SEDM doprinosi povećanju sigurnosti u regionu i pružanju neophodne podrške civilnim nivoima vlasti, posebno u okolnostima pandemije COVID-19

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić danas je na regionalnom forumu “Inicijativa ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Defense Ministerial-SEDM) naglasio dalju privrženost BiH unapređenju programa regionalnih saradnje.

Istakao je da SEDM predstavlja važnu inicijativu i odličnu osnovu za borbu protiv pandemije ili drugih prirodnih nesreća.

Na sastanku je potvrđena zajednička izjava od svih učesnika: Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Grčke, Gruzije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine te predstavnika RACVIAC centra iz Zagreba, UNDP-ovog Centra za kontrolu malog naoružanja i lakog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) i komandanta Brigade multinacionalih snaga jugoistične Europe.

Konstatovano je da samo zajedničko djelovanja svih zemalja SEDM doprinosi povećanju sigurnosti u regionu i pružanju neophodne podrške civilnim nivoima vlasti, posebno u okolnostima pandemije COVID-19.

Tokom konferencije su prezentirane aktivnosti i ostvareni učinci u proteklom jednogodišnjem periodu, te razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative i podizanja vojne saradnje na viši nivo.

Forum je održan putem video-konferencije u formatu zamjenika načelnika štabova oružanih snaga zemalja SEDM-a. Formalni predsjedatelj sastanka je bila delegacija OS R. Hrvatske, dok je predsjedatelj SEDM inicijative i tokom ove godine R. Albanija.

Naredna Konferencija zamjenika načelnika štabova zemalja SEDM-a je planirana u Ljubljani – Slovenija, u junu 2022. godine, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.