Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKRAJINA

Završeno rusko “primirje”. Zelenski: Svijet je opet mogao vidjeti laži

zelenski

Rusija okončala samoproglašeno primirje, Zelenski ga prozvao neuspjehom

Ruska bombardiranja u noći na nedjelju usmrtila su najmanje jednu osobu, rekli su lokalni dužnosnici pošto je Moskva nastavila borbena djelovanja nakon isteka samoproglašenog prekida vatre za Božić, a koji je ukrajinski predsjednik Zelenski nazvao neuspjehom. Vladimir Putin naredio je u petak 36-satni prekid vatre uz liniju sukobu tokom pravoslavnog Božića koji je ove godine pao u subotu, a Ukrajina je prijedlog odbacila kao rusku smicalicu.

“Svijet je mogao ponovno vidjeti kakve lažne izjave Moskva daje na svim nivoima”, rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju.

Muškarac (50) poginuo je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv u ruskom bombardiranju, objavio je Oleh Sinehubov, guverner regije nekoliko minuta nakon ponoći po moskovskom vremenu.

“Govore o navodnom prekidu vatre, a u stvarnosti ruski projektili ponovno su gađali Bahmut i druge ukrajinske položaje”, rekao je Zelenski i dodao: “Još jednom se potvrđuje – samo izgon ruskih okupatora s ukrajinske zemlje i eliminacija mogućnosti da Rusija pritišće Ukrajinu i cijelu Evropu značit će prekid vatre, povratak sigurnosti i mir.”