Globus

Chengdu u kini

Zbog novog vala koronavirusa u karantin stavili 21 milion ljudi

02/09/2022
Foto: Twitter

U službenoj obavijesti gradske vlasti su rekle da stanovnici moraju ostati kod kuće od jučer u 18 sati jer “traje borba protiv novog vala infekcija”

Oko 21 milion ljudi u kineskom gradu Chengduu nalazi se u karanteni zbog nove epidemije koronavirusa.

U Kini je još uvijek na snazi politika nultog covida pa vlasti suzbijaju širenje virusa uvođenjem dugotrajnih karantena i masovnim testiranjem.

Chengdu, grad na jugozapadu Kine, posljednji je grad koji je najavio lockdown, piše Guardian. U službenoj obavijesti gradske vlasti su rekle da stanovnici moraju ostati kod kuće od jučer u 18 sati jer “traje borba protiv novog vala infekcija”.

Chengdu je jučer zabilježio 157 novozaraženih, od kojih 51 osoba nije pokazala simptome, objavile su gradske vlasti.

Svakom će kućanstvu biti dopušteno dnevno poslati jednu osobu u kupnju namirnica i osnovnih potrepština, pod uvjetom da imaju negativan test u prethodna 24 sata, stoji u obavijesti.

Ipak ta olakšica nije urodila plodom, pošto su građani masovno opustošili trgovine, sumanuto kupujući hranu i ostale neophodne namirnice. To potvrđuju i snimci objavljeni na društvenim mrežama.

Rečeno je da će svi stanovnici biti testirani na virus između četvrtka i nedjelje te su ih vlasti pozvale da ne napuštaju grad osim ako to nije “apsolutno neophodno”.

“Trenutno stanje kontrole epidemije je složeno i sumorno. Cilj mjera je zaustaviti širenje epidemije te zajamčiti zdravlje svih građana”, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.