Australija

Zbog novog vala koronavirusa vratili rigorozne mjere, trajat će šest sedmica

australija

Budući da je u Australiji još uvijek zima nameće se pitanje je li ono što se ondje događa najava onoga što nas čeka na sjevernoj hemisferi kroz nekoliko mjeseci

Svijet se i dalje bori s pandemijom koronavirusa koji se pojavio krajem prošle godine u Kini i promijenio živote mnogih ljudi.

I Australija je suočena s naglim porastom broja oboljelih, a u saveznoj državi Victoriji na snazi su stroge mjere karantina.

Budući da je u Australiji još uvijek zima nameće se pitanje je li ono što se ondje događa najava onoga što nas čeka na sjevernoj hemisferi kroz nekoliko mjeseci.

Zbog opasnosti da bi se epidemija mogla preliti u druge savezne države, vlasti su se 8. jula odlučile na uvođenje šestosedmičnih strogih mjera u Melbourneu i susjednom Mitchell Shireu.

Zatvaranje na šest sedmica preporučili su australski stručnjaci zato što je to period koji pokriva tri životna ciklusa virusa, koji traje oko 14 dana.

Taj period trebalo bi omogućiti da se pokrije vremensko zaostajanje između trenutka izlaganja virusu i dobivanja pozitivnog nalaza testa.