Globus

potvrđeno

Zbog odlaska u šoping ne može se u Hrvatsku na 12 sati

18/01/2021

Je li kupnja u hrvatskim supermarketima gospodarski interes

Odlasci u Hrvatsku mnogim su bh. građanima bili rutina, posebno onima koji žive u pograničnom području. Međutim, pandemija koronavirusa to je promijenila pa je takvih prelazaka jako malo. Hrvatska je posljednjom odlukom malo ublažila mjere pa je dopušteno boraviti 12 sati na području zemlje, ali ako ste zdravstveni djelatnici, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci, osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, piše Večernji list.

S obzirom na to da su se mnogi uhvatili na ovo posljednje, a to je “gospodarski interes”, i redakcija Večernjeg lista zatrpana je upitima je li kupnja u hrvatskim supermarketima gospodarski interes.

Upit su poslali Ministarstvu unutrašnjih poslova RH gdje su im dali jasan odgovor.

– Vezano uz vaš upit o značenju gospodarskog interesa, obavještavamo vas kako se navedeno odnosi na gospodarski interes Republike Hrvatske. Da bi neka osoba ušla u Hrvatsku pod navedenom iznimkom, u svakom slučaju mora je dokazati na graničnom prijelazu odgovarajućom dokumentacijom. Primjerice, sastanak na kojem se očekuje potpisivanje ugovora o poslovnoj saradnji, a koji se zbog važnosti nije mogao drukčije planirati ili održati (online), a zahtijevao je fizičku prisutnost. Dakle, nikako se ne radi o kupnji uobičajenih životnih namirnica za potrebe domaćinstva, već o saradnji poslovnih subjekata šireg i većeg gospodarskog značaja – istaknuli su u MUP-u za Večernji list.

Kako stvari stoje, za šoping i odlazak na kafu u susjedstvo iz BiH, koja je na dobru putu da i prije vakcina postane korona-free zona, trebat će se još malo strpjeti, piše Večernji list.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.