Filipini

Zbog oluje zatvorene škole i evakuisana naselja, vjetar puhao 100 kilometara na sat

filipini

Zatvaranje škola uslijedilo je dan nakon što su se milioni učenika osnovnih i srednjih škola vratili u učionice po prvi put nakon dvije godine karantina zbog koronavirusa

Najmanje dvije osobe su povrijeđene u tropskoj oluji koja je zahvatila sjeverne Filipine sa jakim vjetrom i kišom u utorak, natjeravši predsjednika da zatvori škole i vladine urede u glavnom gradu i okolnim provincijama.

Tropska oluja Ma-on danas je već malo oslabila dok je išla prema sjeverozapadu preko planinskih sjevernih pokrajina s vjetrom od 100 kilometara na sat, a hidrometeorološke službe su najavili da će se oluja tokom noći početi udaljavati od zemlje i krenuti prema južnoj Kini.

Iako se udar oluje osjetio uglavnom u sjevernom dijelu glavne regije Luzon, predsjednik Ferdinand Marcos Jr. obustavio je nastavu u svim javnim školama i rad vlade u gusto naseljenoj regiji glavnog grada i u šest udaljenih pokrajina kao mjeru predostrožnosti, piše Associated Press.

Zatvaranje škola uslijedilo je dan nakon što su se milioni učenika osnovnih i srednjih škola vratili u učionice po prvi put nakon dvije godine karantina zbog koronavirusa.