Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog optužbi za korupciju

Smijenjen zamjenik glavnog tužioca Ukrajine, zamjenik ministra odbrane dao ostavku

ukrajina zastava unsplash

Nakon ostavke Simonenka, Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu zabranilo je najvišim dužnosnicima putovanja u inostranstvo, osim kada obavljaju vladine dužnosti

Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podnio je ostavku nakon što je objavljeno da je ministarstvo kupovalo hranu po prenapuhanim cijenama, prenosi BBC.

Namirnice poput jaja i krompira naručene su po dva do tri puta većoj cijeni od prosječne cijene u Kijevu, što ukazuje na moguću korupciju, izvijestile su ukrajinski mediji.

Ministarstvo je odbacilo optužbe o korupciji, a u izjavi na Facebooku ministar odbrane Oleksii Reznikov rekao je da su prenapuhane cijene rezultat greške koju je napravio dobavljač.

Danas je njegov zamjenik Vjačeslav Šapovalov, koji je bio zadužen za nabavu, poslao pismo o ostavci.

U međuvremenu, zamjenik glavnog tužitelja Oleksij Simonenko službeno je smijenjen nakon što je jučer podnio ostavku zbog optužbi za korupciju.

U decembru prošle godine je navodno otputovao na odmor u Španiju i koristio mercedes koji je bio u vlasništvu biznismena iz Lavova čija je tvornica duhana navodno proizvodila cigarete za crno tržište, piše Kyiv Independent.

Dok traje vanredno stanje u državi i dok je država u ratu, muškarci od 18 do 60 godina ne smiju napuštati Ukrajinu.

Nakon ostavke Simonenka, Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu zabranilo je najvišim dužnosnicima putovanja u inostranstvo, osim kada obavljaju vladine dužnosti.