Globus

Zbog oštrije kontrole na hrvatskim granicama višesatna čekanja

07/04/2017

Zbog danas započete primjene sistemske granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima EU, putnički promet pojačan je na većini hrvatskih graničnih prelaza uz moguća višesatna čekanja, izvijestio je u petak prijepodne Hrvatski autoklub (HAK).

U oba smjera čekanja su na graničnim prelazima: Macelj, Rupa, Bregana, gdje autobusi za prelaz granice čekaju više sati, a lična vozila do 30 minuta, kao i na GP-ima Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Vinjani Donji.

Pojačan je saobraćaja teretnih vozila na GP-ima: Bregana, gdje je kolona na izlasku 500 m, na Macelju i Pasjaku, gdje je kolona na ulasku u Hrvatsku, te na Bajakovu na kojem je kolona na izlasku jedan kilometar.

Provjera, odnosno skeniranje, dokumenata svih putnika od danas se provodi na graničnim prijelazima na vanjskoj, ali i unutarnjoj granici Evropske unije.

Dražen Horvat iz Uprave za granicu Ravnateljstva policije rekao je jučer kako je povod novim pravilima “jačanje sigurnosnog aspekta u svakom pogledu između ostaloga i pojačane prijetnje terorizma, ali i bilo kakvih drugih kriminalnih aktivnosti”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.