Globus

Italijanska policija

Zbog pada žičare uhapšene tri osobe, poznato šta je dovelo do tragedije

26/05/2021

Italijanska policija je tokom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe

Policija je privela tri osobe nakon pada žičare u Italiji u kojem je poginulo 14 ljudi, objavila je u srijedu italijanska novinska agencija ANSA.

Nesreća se dogodila u nedjelju u talijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone, prenosi Hina

Pad žičare preživjelo je samo jedno dijete.

Italijanska policija je tokom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe.

Istražitelji su otkrili da je sistem sigurnosnog kočenja bio “namješten” kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, kazala je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi.

Trojica uhapšenih su provela “svjesnu akciju”, rekla je Bossi, dodajući da je, kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sistem nije aktivirao kad je pukao nosivi kabl.

Pritvorenike se tereti za ubistva iz nehata, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

Bossi je rekla da je hapšenje tri osobe “posljedica, vrlo ozbiljna i uznemirujuća, naše istrage”. “Uvjereni da kabl nikada neće puknuti, poduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posljedica”, rekla je Bossi.

Žičara Mottarone, koja je ponovno otvorena prije oko mjeseca dana pošto je bila zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, odradila je “više dana s puno vožnji” s deaktiviranim kočnicama u slučaju nužde, dodala je.

Podsjetimo, 14 ljudi poginulo je u padu kabine sa žičare blizu jezera Maggiore na sjeveru Italije.

Do nesreće je došlo kada je popustio nosivi kabel, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. Srušila se u šumu i udarila u stablo.

Žičara je zatvorena 2014. godine zbog generalnog remonta i ponovno je otvorena dvije godine kasnije. Radovi su koštali 4 miliona eura.

Objavljena imena žrtava

Corriere della Sera objavio je imena žrtava današnje tragedije. To su: Amit Biran (30), Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).

Među žrtvama su Talijani, ali i strani turisti. Kako javlja Corriere, žrtve dolaze iz pet porodica , od kojih su dvije stanovale u Lombardiji, jedna u Emilia Romaniji i jedna u Calabriji. Informacije od 9-godišnjem djetetu koje je naknadno preminulo u bolnici zasad nisu objavljene.

Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Tom Biran koji je živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Obitelj je porijeklom iz Izraela. Među žrtvama su i djed i baka Toma, odnosno otac i majka Tal Biran. Oni su prije nekoliko dana stigli u posjet svojoj kćeri i njezinom suprugu, a danas su odlučiti otići na izlet na jezero.

Brat preminulog dvogodišnjaka Toma jedini je preživio pad kabine. Nalazi se u bolnici s teškim ozljedama glave, trupa i nogu.

Posljednji put provjerena krajem 2020.

Tvrtka odgovorna za godišnje preglede žičare priopćila je da je posljednja provjera ispravnosti u novembru 2020. pokazala “da nema nepravilnosti”.

Žičara je pregledana i 2016. godine nakon obnove.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.