Ostali sportovi

skijaški as

Legendarni Bojan Križaj zapao u velike dugove, kuću iznajmljivao kriminalcima

26/05/2021

Kuća ima 711 kvadrata, a nalazi se na parceli od 19 hiljada kvadrata na kojoj su još bazen, teniski teren...

Proslavljeni slovenački i jugoslovenski skijaš Bojan Križaj (64) u velikim je finansijskim problemima. Bankrotirao je pa prodaje kuću kako bi izmirio dugove.

A dugovi su poprilični – 1,7 miliona eura. Zbog toga je sud odlučio da na “doboš” ide Križajeva kuća u gradu Tržiču blizu granice s Austrijom.

Kuća ima 711 kvadrata, a nalazi se na parceli od 19 hiljada kvadrata na kojoj su još bazen, teniski teren…

Početna cijena biće milion eura. Križaj je kuću iznajmljivao za 9.500 eura mjesečno.

Foto: Century 21

Skijaški as bivše države našao se u dugovima te usred afere je se saznalo kako je kuću iznajmljivao kriminalcima, a prije par godina se našao u problemima kad je kuću oštetilo kamenje koje se spustilo niz padinu. Uz kuću morate uzeti i spomenutu zemlju oko kuće koje ima i više nego dovoljno.

Križaj na sudu nije rekao kako je uopće došlo do toga da je kuću dao u najam kriminalnoj organizaciji te što se sve događalo u toj kući posljednjih godina. Kako tvrdi slovenski Reporter, navodno je kuća služila i za trgovinu ljudima, a glavna je u tome bila slovensko-tajvanska kriminalna organizacija.

Foto: Century 21

Slovenac Križaj je 1980. godine slavio u slalomu u Vengenu što je bilo prvi put u istoriji da je neko iz bivše Jugoslavije osvojio prvo mjesto u trci Svjetskog kupa.

Njegov je trijumf izazvao totalnu euforiju na ulicama brojnih gradova, a Križaj je do kraja vrlo bogate 12-godišnje karijere nanizao još sedam trijumfa u Svjetskom kupu, a 1986./1987. osvojio i slalomski globus.

Križaju je kao vrsnom reprezentativcu tada pripala i čast da u ime sportista položi zastavu tokom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu (bilo je to 8. februara 1984. godine), međutim do medalje ipak nije stigao.

U slalomu je bio sedmi, u veleslalomu deveti, ali je stvar spasio Jure Franko. Skijaš rođen u Novog Gorici u veleslalomu je u cilj stigao kao drugi te je tako Jugoslaviji donio prvu skijašku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Slovenac je karijeru završio 1988. u austrijskom Salbahu, a potom se odao biznisu. Uvozio je jedno austrijsko pivo, radio kao savjetnik za skijaške proizvode Elana, međutim penjanje u poslovnom svjetu nije mu išlo ni izbliza tako uspješno kao jurnjava niz strmine.

Firma Sortitus u Hrvatskoj mu je takođe propala, a bolje sreće nije imao ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra.

Križajeve loše investicije došle su na naplatu pa će se sada čovjek kojem se divila Jugoslavija ostati bez kuće, na ulici kako bi se vratili dugovi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.