Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Češka

Zbog pojave koronavirusa zatvoren rudnik uglja

ceska-testiranje-rudara

Među 212 zaraženih su uglavnom rudari iz rudnika Darkov u gradu Karvini i članovi njihovih porodica

Rudnik uglja na sjeveroistoku Češke, blizu granice s Poljskom, obustavio je rad nakon što je utvrđeno da je veliki broj rudara pozitivan na COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posljednjih dana testirano je skoro 2.400 ljudi od kojih je pozitivno na koronavirus bilo njih 212. Među zaraženima su uglavnom rudari iz rudnika Darkov u gradu Karvini i članovi njihovih porodica. Riječ je trenutno najvećoj lokalnoj epidemiji u Češkoj.

Ivo Vondrak, šef regionalne Vlade, izjavio je u ponedjeljak da su u rudniku ostali samo radnici koji su potrebni za provjetravanje i crpljenje vode.

Lokalne zdravstvene vlasti ograničile su javna okupljanja u okrugu Karvina na 100 ljudi, dok je u ostatku zemlje dozvoljeno okupljanje 300. Posjeta staračkim domovima i bolnicama je zabranjena.

U Češkoj je do nedjelje potvrđeno ukupno 8.957 slučajeva zaraze novim koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 315 ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio Sjedinjene Američke Države, a potom i Južnu Ameriku.