Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog potresa na tržištu dionica pala vrijednost američkog dolara

dolar

Na svjetskim valutnim tržištima u prošloj sedmici pa je vrijednost dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,5 posto, na 95,23 boda. Pritom je obračun američke valute prema japanskoj pao 1,3 posto, na 112,20 jena. Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,3 posto, na 1,1560 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon dvije sedmice, probila i iznad 1,16 dolara.

Dolar se našao pod pritiskom polovinom sedmice kada su oštro pale cijene dionica na svjetskim burzama zbog rasta prinosa na američke obveznice, usporavanja rasta svjetske privredei trgovinskih tenzija. Zbog toga su ulagači utočište za kapital potražili u valutama koje se smatraju sigurnijim u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak. Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, jer je jačanju eura pridonijela objava zapisnika s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB), koji sugerira da ustraje na putu normalizacije ultrapopustljive monetarne politike u ovoj godini, uprkos i usporavanju rasta evropske privrede.

Zabrinutost u vezi američko-kineskog trgovinskog rata i očekivanja da će kamatne stope u SAD-u dodatno porasti pružali su posljednjih mjeseci podršku dolaru, koji je tako ojačao oko 2,5 posto od jula.