Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RH

Zbog prisustva proslavi “dana RS” Del Vechio više neće biti ambasador

Бањалука – Додик – дел Векио

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da je hrvatski amdasador u BiH odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske odlučilo je, nakon što je Ivan Del Vechio prisustvovao jednom od događaja u okviru obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, da ga povuče s pozicije ambasadora Hrvatske u BiH.

Del Vechio se, uz Dragana Čovića, našao pod kritikama zbog susreta s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci na neustavni Dan Republike Srpske. Na toj proslavi posmrtno je odlikovan Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.

“Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali”, rekao je Del Vechio za N1 danas.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da je hrvatski amdasador u BiH odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na obilježavanje neustavnog “dana Republike Srpske”, ali i zbog toga jer mu je istekao mandat. Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao još prošle godine, ali ga Vlada RH nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH.

Jutarnji list od jednog uglednog diplomate dobio je informaciju kako bi Del Vechio, uskoro mogao biti penzionisan. Istekao mu je ambasadorski mandat, star je 69 godina, a nakon spomenutog skandala njegova diplomatska karijera više nema perspektivu – tako da je penzionisanje vjerovatno najbezbolniji način rješavanja problema koji je izazvao odlaskom u Banju Luku i druženjem s Miloradom Dodikom.