Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protesti u brazilu

Zbog rezultata na izborima kamiondžije blokirale ceste, kolone vozila su ogromne

brazil protesti tw

Kamiondžije koje podržavaju krajnje desnog predsjednika protiv ljevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve blokirale su ceste širom zemlje nakon što je Bolsonaro izgubio na izborima u nedjelju naveče u tijesnoj trci

Blokade cesti zaustavile su promet na mnogim brazilskim prometnicama dok su vozači kamiona protestovali protiv izbornog poraza predsjednika u odlasku Žaira Bolsonara, izvijestili su lokalni mediji u utorak.

Kamiondžije koje podržavaju krajnje desnog predsjednika protiv ljevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lule da Silve blokirale su ceste širom zemlje nakon što je Bolsonaro izgubio na izborima u nedjelju naveče u tijesnoj trci.

Šireći se po cijeloj zemlji, protesti su započeli u nedjelju kada je mali broj vozača blokirao auto-puteve svojim vozilima nakon Luline pobjede s 50.9 odsto glasova u poređenju s Bolsonarovih 49.1 odsto, prema Brazilskom Vrhovnom izbornom sudu.

Stvorili su se dugi kolone vozila jer su kamioni djelimično ili potpuno zatvorili auto-puteve, a posebno su pogođena međugradska autobuska putovanja, prenosi agencija Anadolija.

Neki od kamiondžija koji su započeli proteste zahtjevali su vojnu intervenciju kako bi spriječili Lulu da preuzme dužnost.

Brazilski sud naredio policiji da ukloni blokade

Vrhovni sud Brazila u utorak je naredio policiji da ukloni blokade na cestama koje su postavile pristaše predsjednika Jaira Bolsonara u znak protesta protiv njegova poraza na predsjedničkim izborima, dok se čelnik krajnje desnice još nije oglasio o rezultatu.

Hiljade vozača kamiona, Bolsonarove pristalice, blokirali su u ponedjeljak autoceste širom Brazila u znak protesta izbornom rezultatu koji je donio pobjedu ljevičaru Luizu Inaciu Luli da Silvi.

Brazilski lobi supermarketa izvijestio je o problemima s opskrbom i apelirao na Bolsonara da riješi situaciju prije nego što se police trgovina počnu prazniti.

Bolsonaro nije javno reagovao na rezultate izbora. Ministar komunikacija Fabio Faria rekao je Reutersu da se očekuje da će Bolsonaro govoriti o svom porazu, iako još nije poznato hoće li sadašnji predsjednik prihvatiti Lulinu pobjedu.

Vozači kamiona, kojima je Bolsonaro snizio troškove dizela, jedni su od ključnih birača predsjednika, a poznato je da blokiranje autocesta negativno utiče na brazilsku ekonomiju.