Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednici ukrajine i francuske

Zelenski i Macron obavili “ekstramno važan” razgovor: Hvala ti, prijatelju moj

zelenski macron ss
Foto: Screenshot/YouTube

Macron je obećao Zelenskom da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu, i to ne samo popravcima energetske infrastrukture u ruskim napadima nego i jačanjem protuzračne odbrane Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru se oglasio o telefonskom razgovoru koji je danas vodio s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Podsjetimo, Macron je obećao Zelenskom da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu, i to ne samo popravcima energetske infrastrukture u ruskim napadima nego i jačanjem protuzračne odbrane Ukrajine.

“Ekstremno važan i produktivan razgovor s francuskim predsjednikom Macronom. Konkretne odluke o jačanju obrambenih sposobnosti Ukrajine. Specifične inicijative o popravku uništene energetske infrastrukture. Hvala ti, prijatelju moj, za tvoju nepokolebljivu podršku”, objavio je Zelenski.

Oglasio se i Macron

Macron je Zelenskom  obećao da će Francuska pomoći Ukrajini da popravi infrastrukturu za opskrbu strujom i vodom koja je oštećena u ruskim raketnim napadima.

Francuski predsjednik je također rekao da će pomoći Ukrajini u jačanju protuzračne odbrane te najavio da će u Parizu 13. decembra održati međunarodnu konferenciju s ciljem pomoći ukrajinskim civilima tokom zime.

Na bilateralnoj konferenciji će pokušati prikupiti pomoć Ukrajini od francuskih kompanija, objavio je Macronov ured u priopćenju.