monstruozan zločin

Zbog ubistva učenice 16 osoba osuđeno na smrtnu kaznu

nusrat111

Suđenje počiniteljima bilo je jedno od najbržih u historiji države, gdje za rješavanje slučajeva treba i po nekoliko godina

Sud u Bangladešu osudio je 16 osoba na smrt zbog ubojstva tinejdžerice Nusrat Jahan Rafi (19), piše BBC. Suđenje počiniteljima bilo je jedno od najbržih u historiji države, gdje za rješavanje slučajeva treba i po nekoliko godina.

Nesretnu djevojku u aprilu su polili benzinom i potom zapalili na krovu Islamske škole, nekoliko dana nakon što je prijavila direktora škole za seksualno zlostavljanje.

Među osuđenima za ubistvo je i sam direktor Siraj Ud Doula, za kojeg policija tvrdi da ga je naredio dok je bio iza rešetaka. Također, osuđene su i dvije djevojčine kolegice iz razreda, tri profesora, a i dva lokalna političara, Ruhul Amin i Maksud Alam.

Policija je pripreme za ubistvo opisala kao ‘pripremanje vojne operacije’, a stravičan zločin je izazvao masovne proteste diljem Bangladeša.

Sve je počelo kada je ravnatelj djevojku pozvao u svoj ured 27. marta i počeo je dirati po intimnim dijelovima tijela, zbog čega je ona izjurila van te ga isti dan prijavila policiji.

Ubrzo je direktor uhapšen, a u pritvoru su ga posjetili saradnici kojima je naložio da pokušaju zastrašiti porodicu djevojke kako bi povukla prijavu. No, nije im uspjelo pa im je naredio da je ubiju ako je to potrebno.

Saradnici su ga poslušali i sve pažljivo isplanirali. U monstruoznom planu učestvovali su profesori i nekoliko lokalnih moćnika.

Kad je Nusrat 6. aprila u školi polagala zadnje ispite, njezini napadači namamljena su je na krov gdje joj je grupa ljudi odjevena u burke prvo rekla da odustane od prijave i potpiše bijeli papir, a kad je to odbila polili su je kerozinom i zapalili.

Njihov plan je bio da sve namjeste tako da izgleda kao samoubistvo, ali je Rafi nekim čudom preživjela još nekoliko dana, iako je imala opekline na 80 posto tijela. Prije nego je preminula 10. aprila, policiji je uspjela dati izjavu.

Na samrti je rekla kako ju je na krov zgrade namamila školska kolegica rekavši joj da gore tuku neku njezinu prijateljicu.