Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zdravo, ja sam John Doe”: Ovako su procurili dokumenti afere “Panama Papers”

_intro_imageUrl

Finansijska afera Panama Papers krenula je od jedne osobe koja je i dalje anonimna, a novinari koje je prve nazvala opisali su kako su došli do priče.

“Zdravo, ja sam John Doe”, napisao je nepoznati zviždač u šifriranoj email poruci koja je stigla na adresu Süddeutche Zeitunga.

“Jeste li zainteresirani za neke podatke?”

“Jesmo, i to jako”, bio je odgovor Bastiana Obermayera, istraživačkog novinara s bogatim iskustvom u otkrivanju finansijskih skandala.

U mjesecima koji su uslijedili, anonimni zviždač poslao im je veliki broj emailova, skeniranih dokumenata, fotografija i podataka o klijentima ukradenih sa servera advokatsklog ureda iz Paname “Mossack Fonseca”, koji je decenijama bio na meti istraga zbog sumnje da je povezana s pranjem novca. Bio je to rudnik informacija, koji je na kraju obuhvatio 11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabita podataka.

Njemački novinari kažu da se provjeravanje vjerodostojnosti dokumentacije pretvorilo u pravu opsesiju, no shvatili su da ne mogu sami, da je podataka naprosto previše. Zbog toga su se obratili Međunarodnom konzorciju novinara istraživača u Washingtonu (ICIJ). Potom je okupljena vojska od oko 400 novinara iz više od 100 redakcija u 80 zemalja. Održali su niz tajnih sastanaka, ponekad s više od 100 ljudi.

Originalni dokumenti su bili napisani na 25 različitih jezika. Jedan od novinara bio je i iskusni Luke Harding, koji je sudjelovao u nekoliko istraga, među ostalim i WikiLeaks te slučaj Edwarda Snowdena. Sada je otkrio mrežu od preko stotinu složenih međunarodnih transakcija, u čijem se središtu nalazila offshore kompanija povezana sa muzičarom Sergejem Rolduginom, jednim od najbliskijih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Znali smo da postoji veza s Putinovim prijateljem. Znali smo da se novac šalje u offshore kompanije iz ruskih državnih banaka i da se recikliran vraća u Rusiju”, rekao je Harding.

Krajem prošle godine timovi su najzad uspjeli povezati tu tvrtku i još jednu u čijem se vlasništvu nalazio luksuzni ski-centar u blizini Sankt Petersburga, u kojem se ruski predsjednik rado odmara, kaže Harding. Daljnja istraživanja su pokazala da se u istom mjestu 2013. u tajnosti udala Putinova kćerka, o čemu se saznalo tek prošle godine.

“Mnoge bogate i moćne osobe koje su akumulirale veliko bogatstvo sada su sigurno u grču jer su shvatili da njihove bankarske tajne više nisu tako tajne i da email nije privatni medij”,  zaključio je Harding, piše NY Times.