Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Ako Putin umre, rat u Ukrajini je završen

putin
putin

Zelenski je gostovao u posebnoj emisiji Davida Lettermana “Moj sljedeći gost ne treba predstavljanje”, koja je snimana u kijevskom metrou, zbog čega se povremeno čuo zvuk vozova

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je uvjeren da bi rat u Ukrajini automatski završio ako bi ruski čelnik Vladimir Putin umro. Zelenski je gostovao u posebnoj emisiji Davida Lettermana “Moj sljedeći gost ne treba predstavljanje”, koja je snimana u kijevskom metrou, zbog čega se povremeno čuo zvuk vozova.

“Zamislimo da se Putin prehladi i umre ili slučajno padne kroz prozor i umre, hoće li se rat nastaviti?” upitao je Letterman ukrajinskog predsjednika. “Ne, tada ne bi bilo rata. Autoritarni režim je užasan. Postoji veliki rizik da o svemu može odlučiti jedna osoba”, odgovorio je Zelenski.

“Dakle, kada Putin ode, sve institucije staju. Nešto slično dogodilo se u Sovjetskom Savezu. Sve je stalo. Vjerujem da bi im bilo teško da njega nema. Oni bi se tada fokusirali na domaću politiku, a ne na vanjsku politiku”, dodao je Zelenski tokom intervjua koji će biti objavljen na Netflixu, prenosi Ukrajinska Pravda.

Voditelj je upitao ukrajinskog predsjednika koji su mu planovi nakon završetka rata. “Ostat ću predsjednik do naše pobjede, a nakon toga ne znam. Za sada ne razmišljam o tome. Volio bih ići na more. Da budem iskren, Davide, samo želim ići na plažu kad dobijemo rat. I stvarno bih volio popiti pivo”, kazao je Zelenski.

Putin neće održati važnu konferenciju za novinare!?

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare na kraju godine. Ovo će biti prvi put u 10 godina da konferencija nije održana, navodi britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini.

Britanski obavještajci navode da ovaj događaj inače ima velik značaj u Putinovom kalendaru javnog angažmana i da se do sada često koristio kao prilika za iskazivanje integriteta ruskog predsjednika. Mada se pitanja novinara gotovo sigurno provjeravaju unaprijed, otkazivanje konferencije ukazuje na pojavu sve veće zabrinutosti oko antiratnih stavova u Rusiji.

Zvaničnici Kremlja se zasigurno bore s mogućnošću da na nekom događaju na kojem prisustvuje Putin dođe do, za njih, neprimjerene rasprave o takozvanoj specijalnoj vojnoj operaciji, navodi ministarstvo.

Podsjetimo, ruske vlasti su jučer, usred brojnih ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini i zapadnih sankcija nametnutih Moskvi, objavile da Putin neće održati svoju tradicionalnu konferenciju za novinare.

“Do početka nove godine neće biti predsjedničke konferencije za novinare”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u telefonskom brifingu napomenuvši da je Putin razgovarao s novinarima u drugim prilikama, posebice za vrijeme svojih putovanja u inostranstvo.

Na spomenutoj konferenciji, koja obično traje i po nekoliko sati, okupi se stotine ruskih i stranih novinara, a Putin uživo odgovara na pitanja o raznim temama, od diplomacije do svakodnevnih ruskih tema.

Odluka o neodržavanju tradicionalne konferencije za novinare na kraju godine uslijedila je nakon što je Rusija, koja je pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu u februaru, u zadnjih nekoliko mjeseci pretrpjela više vojnih neuspjeha i naredila djelomičnu mobilizaciju u rujnu. Pogođena nizom zapadnih sankcija od početka ofenzive, Rusija je sada suočena s embargom na isporuku svoje nafte u EU.