Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Zelenski donio odluku o Bakhmutu

zelenski

Na sastanku su, uz Zelenskog i vojne komandante, bili i šef ureda predsjednika Andrij Jermak, šef vojnih obavještajaca Kirilo Budanov, ukrajinski premijer Denis Šmihal te glavni sekretar Nacionalnog vijeća za odbranu i sigurnost Oleksij Danilov

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi vojni komandanti donijeli su odluku da će nastaviti braniti istočni ukrajinski grad Bahmut, koji ruske snage i plaćenici Wagnera očajnički pokušavaju osvojiti već mjesecima.

Informacija o sastanku Zelenskog sa komandom ukrajinske vojske navodi se u saopćenju poslanom iz ureda ukrajinskog predsjednika.

“Na sastanku se detaljno razmatrala situacija u Bahmutu”, stoji u saopćenju pa se dodaje:

“Svi su se složili da će nastaviti s defenzivnim operacijama i daljnjim jačanjem naših pozicija u Bahmutu.”

Na sastanku su, uz Zelenskog i vojne komandante, bili i šef ureda predsjednika Andrij Jermak, šef vojnih obavještajaca Kirilo Budanov, ukrajinski premijer Denis Šmihal te glavni sekretar Nacionalnog vijeća za odbranu i sigurnost Oleksij Danilov.

Podsjetimo, ruske snage napreduju, ali užasno sporo u pokušajima osvajanja Bahmuta. Danas stižu izvještaji o žestokim borbama u gradu i oko njega. Američki ministar odbrane Lloyd Austin nedavno je pokušao umanjiti važnost Bahmuta, poručivši kako njegov pad ne bi “značio ni operativnu ni stratešku smetnju” za ukrajinsku vojsku. No, čini se da Ukrajincima povlačenje nije opcija.

S druge strane, šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin objavio je jučer novu snimku u kojoj prijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi se ruska linija mogla raspasti sve do ruske granice, pa i dalje, ako se njegove trupe povuku oko Bahmuta.

“Past će svi blokovi odbrane, regija Luganjsk, ali i Krim”, kazao je Prigožin.

Prigožin je u video poruci spominjao nestašice municije, kao i da bi problemi oko plaća mogli dovesti do povlačenja njegovih trupa.

“Vlast će onda biti prisiljena objasniti ruskom narodu zašto smo u ovakvim problemima”, kazao Prigožin.