Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Možemo deblokirati Mariupolj, trebaju nam mlazni avioni i teško oružje

mariuopolj zelenski fb

“”Da imamo mlazne avione i dovoljno teških oklopljenih vozila, potrebnu artiljeriju, mogli bismo to napraviti. I dalje moramo uvjeravati naše partnere

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju kazao da Ukrajina zavisi od partnera te da nažalost ne dobiva onoliko oružja koliko joj je potrebno da što prije okonča taj rat, javlja Ukrinform

Prema njegovim riječima, ključna zadaća Ukrajine su konkretne odbrambene mjere, konkretno odbrana od bilo kakvih napada ruskih vojnika.

Tvrdi da se on bavi tim pitanjem gotovo danonoćno, ali da su vojne i tehničke sposobnosti neprijatelja i dalje vrlo visoke.

– Ukrajinci su neusporedivo hrabriji. Ali, kada je u pitanju potrebno oružje, mi i dalje ovisimo o snabdijevanju od naših partnera. Nažalost, ne dobivamo onoliko koliko nam je potrebno da prije okončamo ovaj rat i da potpuno uništimo neprijatelja na našoj zemlji. Konkretno, da deblokiramo Mariupolj – naglasio je ukrajinski predsjednik.

Ako bi Ukrajina dobila avione i dovoljno teških oklopnih vozila i topništvo, tvrdi da bi to mogli učiniti.

– Siguran sam da ćemo dobiti gotovo sve što nam treba. Ali ne gubi se samo vrijeme. Životi Ukrajinaca se gube. Životi koji se više ne mogu vratiti. A to je također odgovornost onih koji još uvijek drže oružje potrebno Ukrajini u svojoj oružarnici. Odgovornost koja će zauvijek ostati u historiji – dodao je Zelenski.

Gradonačelnik lučkog grada Mariupolja u Ukrajini izjavio je jučer u intervjuu za the Associated Press (AP) da je dosad u gradu poginulo više od 10.000 civila.

U telefonskom razgovoru za AP, gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je da su leševi “rasprostrti po ulicama našeg grada” i da bi ukupan broj poginulih mogao biti i veći od 20.000 osoba.

Dodao je da su ruske snage sa sobom u grad donijele mobilnu opremu za krematorij kako bi zbrinule tijela i optužio ih da odbijaju dopustiti pristup humanitarnim konvojima u pokušaju da prikriju pokolj nad stanovnicima Mariupolja.