Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski naredio čistku državne garde, planirali su atentat na njega i druge zvaničnike

Zelenski
Foto: Screenshot

Ukrajinska garda štiti različite zvaničnike vlade

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je šefu Ukrajinske državne garde da očisti njezine redove od onih koji je diskreditiraju nakon što su dvojica članova garde optužena za planiranje atentata na svoje nadređene.

Državna sigurnosna agencija SBU prošli je mjesec objavila da je ulovila dvojicu pukovnika garde koji su navodno sarađivali s Rusijom na planu ubistva Zelenskiog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obavještajne agencije Kirila Budanova.

Ukrajinska garda štiti različite zvaničnike vlade.

Predstavljajući pukovnika Oleksija Morozova u ponedjeljak, Zelenski je rekao da je njegov glavni zadatak osigurati da se agenciji mogu pridružiti samo oni koji budućnost vide s Ukrajinom. Bila je to njegova prva neizravna izjava na temu nakon što su agenti uhapšeni.

-I, naravno, agencija mora biti očišćena od svih koji nisu odabrali Ukrajinu za sebe ili diskreditiraju državnu gardu, napisao je na Telegramu.

Zelenski je smijenio prethodnika Morozova, Serhija Ruda, u maju, dva dana nakon što je SBU uhapsio njezine zaposlenike optužene da rade za rusku sigurnosnu službu te da su joj otkrivali povjerljive informacije.