Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

završna faza

U TK angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekt se nastavlja

ukc tuzla
Foto: BHRT/ Arhiva

Nosilac projekta zapošljavanja mladih doktora je Služba za zapošljavanje TK. Ta služba je i raspisala konkurs, a uslove je ispunio 71 doktor medicine.

Projekt zapošljavanja nezaposlenih doktora medicine s područja Tuzlanskog kantona ušao je u završnu fazu, potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona. Ugovore su danas potpisali poslodavci i ljekari, koji će po Programu unaprjeđenja zdravstvene zaštite biti angažovani u zdravstvenim ustanovama TK tokom narednih 12 mjeseci.

Sekretar Ministarstva zdravstva TK Melika Saračević kaže da se radi o sufinansiranju, a sredstva su obezbijeđena putem federalnog Programa za zapošljavanje i Programa za unaprjeđenje zdravstvene zaštite.

-Radi se o 71 doktoru. Potrebu za angažovanjem mladih ljekara iskazalo je osam domova zdravlja, UKC Tuzla, bolnica Gračanica i Zavod za javno zdravstvo TK – kazala je Saračević.

Projekat vrijedan 2,5 miliona KM

Nosilac projekta zapošljavanja mladih doktora je Služba za zapošljavanje TK. Ta služba je i raspisala konkurs, a uslove je ispunio 71 doktor medicine.

-Mi ćemo nastaviti sa realizacijom i u okviru obezbijeđenih finansijskih sredstava koje imamo prije svega od Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje TK, nadamo se i sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja – kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje TK Miralem Softić.

Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osigurnja TK Denisa Husića kompletan projekt sufinansiranja, ne računajući sredstva Službe za zapošljavanje, je na Zavodu otprilike 2/3 i iznosit će oko 2,5 miliona KM.

-Radi se o pojedinačnim mjesečnim iznosima oko 2.700 KM, po ljekaru. Kompletan proces prijema ljekara je značajan, jer imamo prirodni odliv ljekara sa UKC-a i zdravstvenih ustanova. Stotinjak ljekara UKC-a sljedeće godine ide u penziju. Samo jedan dom zdravlja će penzionisati, u sljedećoj godini, 35 ljekara. Situacija nije da je alarmantna nego je stvar potrebe da se ovaj 71 svršeni ljekar zaposli u sve zdravstvene ustanove – kazao je Husić.

-Sredstva, u početku predviđena za angažovanje 111 ljekara, nisu iskorištena. Nakana je, u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK, u nastavku podržati prijem svih ljekara koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje TK – naglašeno je, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.