Globus

predsjednikk ukrajine

Zelenski o borbama u Mariupolju: Mnogi borci su ranjeni, ali se nećemo predati

06/05/2022

Rusi su uspjeli da uđu unutra uz pomoć električara koji je poznavao raspored postrojenja, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi AP

Oko 2.000 ukrajinskih boraca, prema najnovijoj procjeni Rusije, skriveno je u labirintu tunela i bunkera ispod velike čeličane Azovstal u Mariupolju. Vjeruje se i da je tamo zarobljeno nekoliko stotina civila.

– Ima mnogo ranjenih boraca, ali se ne predaju. Oni drže svoje pozicije – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer u video obraćanju.

Rekao je da je napad spriječio evakuaciju preostalih civila.

– Zamislite samo ovaj pakao! Tamo ima i djece. Više od dva mjeseca stalnog granatiranja, bombardovanja, smrti – rekao je Zelenski.

Rusi su uspjeli da uđu unutra uz pomoć električara koji je poznavao raspored postrojenja, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi AP.

– Pokazao im je podzemne tunele koji vode do fabrike. Jučer su Rusi počeli da vrše napade na ove tunele, koristeći informacije koje su dobili od izdajnika – rekao je Geraščenko u video snimku objavljenom u srijedu navečer.

Kremlj je negirao da je vojska krenula u ofanzivu na postrojenje.

Pad Mariupolja lišio bi Ukrajinu ključne luke, omogućio Rusiji da uspostavi kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je oduzela Ukrajini 2014., i oslobodio trupe za borbu na drugim mjestima u Donbasu, istočnoj industrijskoj regiji za koju Kremlj kaže da je sada glavna meta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.