Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski poručio Evropskoj uniji: Prestanite sponzorisati rusku vojnu mašinu

zelenski

“Prije svega, potreban nam je naftni embargo i jasna spremnost Evrope da se odrekne svih ruskih izvora energije”, rekao je Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Evropsku uniju (EU) da “prestane sponzorisati rusku vojnu mašinu”, javljaju ukrajinski mediji.

“Prije svega, potreban nam je naftni embargo i jasna spremnost Evrope da se odrekne svih ruskih izvora energije”, rekao je Zelenski u video poruci kasno u srijedu, prenijela je državna novinska agencija Ukrinform.

Također je upozorio da ruske snage nastavljaju koncentrisati svoje aktivnosti u istočnom i južnom smjeru i ulažu napore da mobilišu stanovnike istočnih odcijepljenih regiona Donjecka i Luganska.

“Izvještaji o borbi za današnji dan ne razlikuju se bitno od prethodnih. Ruske trupe pojačavaju aktivnosti u istočnom i južnom pravcu. Pokušavaju uzvratiti za svoje poraze. Nastavljaju se raketna bombardovanja i artiljerijski udari. Dovoze se nove kolone opreme. Traže rezerve. Oni pokušavaju da regrutuju stanovnike juga naše zemlje, odnosno iz ovih privremeno okupiranih područja”, rekao je Zelenski.