uništavanje ukrajine

Zelenski: Rusi potpuno uništili Mariuopolj, sada su se namjerili na još jedan grad

odesa tw

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je nakon što su se ruske snage približile Mariupolju, miran grad pretvoren u “ruševine”. Osim toga, ovaj će grad uvijek biti dom velike grčke zajednice. Grčka zajednica u Ukrajini jedna je od najvećih na svijetu

Ruske snage gotovo su uništile južnoukrajinski grad Mariupolj i nije isključeno da neprijatelj želi uništiti i Odesu.

– Bio je to grad s pola miliona stanovnika, a tamo je ostalo još oko 100.000 ljudi. Ali praktički nema neoštećene zgrade. Gotovo sve zgrade u gradu su potpuno uništene. Ruska vojska je uništila sve: bolnice, porodilište, stambene zgrade i gradsko pozorište u kojem su se civili skrivali od bombi. Mariupolj je gotovo uništen. Siguran sam da ste gotovo svi već vidjeli kako grad sada izgleda – rekao je Zelenski u video obraćanju grčkom parlamentu, javlja izvještač Ukrinforma.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je nakon što su se ruske snage približile Mariupolju, miran grad pretvoren u “ruševine”. Osim toga, ovaj će grad uvijek biti dom velike grčke zajednice. Grčka zajednica u Ukrajini jedna je od najvećih na svijetu.

– Naši su narodi stoljećima živjeli jedni uz druge, odgajali djecu i gradili budućnost – rekao je Zelensky.

Kazao je da je Odesa danas još jedan grad koji bi Rusija mogla pokušati uništiti, baš kao što su to učinili s Mariupoljom. Danas u gradu nema granatiranja samo zato što ukrajinske oružane snage odbijaju ruske napade.