Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba za bahmut

U toku je jedna od najkrvavijih bitki: “Wagner šalje udarne jedinice, situacija je ekstremna”

bakmut

Ruske snage pokušavaju zauzeti ovaj grad više od šest mjeseci

Situacijau Bahmutu je ekstremno napeta, rekao je ukrajinski zapovjednik dok ruske trupe pojačavaju napad pokušavajući dovesti ukrajinski grad u okruženje.

Rusija pokušava presjeći opskrbne linije branitelja grada, koji je poprište jednih od najžešćih borbi u ratu, kako bi ih prisilila na predaju ili povlačenje. Time bi Rusija ostvarila prvu veću pobjedu u više pola godine, dok bi se otvorio put osvajanju preostalih urbanih središta u regiji Donjecka.

“Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio najspremnije udarne jednice Wagnera koje pokušavaju probiti obranu naših trupa i okružiti grad”, poručio je ukrajinski general-pukovnik Oleksandr Sirskij na vojnoj platformi za razmjenu poruka.

Ukrajinska vojska ranije je saopćila da je Rusija ojačala svoje snage i da granatira naselja oko Bahmuta.

“Tokom proteklog dana naši su vojnici odbili više od 60 neprijateljskih napada”, saopćila je ukrajinska vojska rano u utorak, referirajući se na situaciju u Bahmutu i prostorima istočno od samoga grada, dodavši da su ukrajinske snage odbile ruske napade na sela Jahidne i Berhivka na sjevernim prilazima gradu.

“Nemoguće je reći gdje je linija ratišta”

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su ruske snage stvorile klin između tih sela dok su pokušavale presjeći cestu zapadno prema Časiv Jaru.

“Južni dio Bahmuta jedino je područje za koje se može reći da je pod ukrajinskom kontrolom. U svim ostalim okruzima situacija je nepredvidiva”, naveo je u videokomentaru.

“Nemoguće je reći gdje je linija bojišnice”, dodao je. Ukrajinske snage u regiji Donjeck stacionirane su u blatnjavim rovovima nakon što zbog toplijeg vremena više nema smrznutog tla.

“Obje strane ostaju na svojim pozicijama jer, kao što vidite, proljeće znači blato. Stoga je nemoguće krenuti naprijed”, rekao je Mikola (59), zapovjednik ukrajinske artiljerijske jedinice na prvoj crti, dok je na tabletu gledao koordinate za ispaljivanje projektila.

Reuters je vidio nekoliko vojnih vozila zaglavljenih u blatu. Volodimir, dvadesetpetogodišnji zapovjednik voda, kazao je da su njegovi ljudi spremni djelovati u bilo kakvim vremenskim uvjetima. “Kada dobijemo metu, to znači da je moramo uništiti”, kazao je.

Intenzivne borbe na istoku

Ruska vojska, čije su snage popunjene stotinama tisuća vojnih obveznika, intenzivirala je svoje napade duž istočnog fronta, ali su njeni napadi imali visoku cijenu, kažu Ukrajina i njezini saveznici.

“Tamo se vode žestoke borbe. Zapovjedništvo čini sve što može da zaustavi neprijatelja u napredovanju kroz naš teritorij”, rekao je ukrajinskoj televiziji Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Rusija je rekla da su njene snage uništile ukrajinsko skladište streljiva u blizini Bahmuta te da su oborile rakete američke proizvodnje i ukrajinske bespilotne letjelice.

Reuters nije mogao verificirati navode s bojišta. Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da Sjedinjene Američke Države planiraju provokaciju u Ukrajini korištenjem toksičnih hemikalija. SAD još nije odgovorio na tu optužbu.

Zelenski: Situacija u Bahmutu se pogoršava

Situacija u gradu Bahmutu, na istočnoj liniji, postaje ‘sve teža i teža’, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ruske snage pokušavaju zauzeti ovaj grad više od šest mjeseci.

– Neprijatelj neprestano uništava sve što se može koristiti za zaštitu naših položaja – rekao je Zelenski, javlja BBC.

Ukrajinski predsjednik je komentarisao situaciju u Bahmutu nakon što je američka ministrica finansija Janet Yellen tokom posjete Kijevu u ponedjeljak upozorila Kinu da ne naoružava Rusiju.

Neke od najžešćih borbi koje su se dogodile otkako je Rusija napala Ukrajinu prije nešto više od godinu dana dogodile su se u Bahmutu, u ukrajinskoj regiji Donjeck, čiji je dio pod kontrolom Rusije i njezinih separatističkih saveznika.

Nedavno su se napori ruskih snaga da zauzmu industrijski grad pojačali, a njihove trupe sve više napreduju.

Separatistički čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin, rekao je da su ‘praktički sve ceste’ u grad ‘pod ruskom vatrenom kontrolom’.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general pukovnik Oleksandr Syrskyi, rekao je da je situacija oko Bahmuta “veoma teška”.

– Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio najspremnije jurišne jedinice Wagnera, koje pokušavaju probiti odbranu naših trupa i okružiti grad – rekao je general Syrskyi.

Govoreći o situaciji u svom noćnom obraćanju, predsjednik Zelenski je rekao da je steći uporište u Bahmutu i osigurati njegovu odbranu u velikoj mjeri ugroženo ponovnim ruskim napadom.

Yellen u Kijevu

Američka ministrica financija stigla je u ukrajinsku prijestolnicu, obećavši pomoć i više mjera s ciljem izolacije Rusije nakon susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.

“Amerika će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, rekla je Yellen ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu. Yellen je najavila transfer prvih 1.25 milijardi dolara iz najnovije, 9.9 milijardi dolara vrijedne tranše američke gospodarske i proračunske pomoći.