Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zahtjev Ustavnom sudu bih

Ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS uputila i “Četvorka”

Sarajevo: – Konferencija za medije članova Parlamenta BiH
09.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije clanova Parlamenta BiH, Denisa Zvizdica, Predraga Kojovica i Sase Magazinovica. Denis Zvizdic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U pitanju su poslanici iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF)

Jedanaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputilo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

U pitanju su poslanici “Četvorke” iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF).

Kako je rečeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića (NiP), državna imovina je za njih jedno od najvažnijih pitanja i o tome može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt suspendirao je Zakon o nepokretnoj imovini u RS, koji danas stupa na snagu.

Prema ovom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, “po sili zakona” pripada njima. To je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić također je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini sa zahtjevom za određivanje privremene mjere, kako ne bi nastala nenadoknadiva šteta eventualnom primjenom spornog zakona.