Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijetnja novom invazijom

Zelenski: Ukrajina mora biti spremna na granici s Bjelorusijom

zelenski

Kijev je upozorio da bi Rusija mogla pokušati da iskoristi Bjelorusiju za pokretanje nove kopnene invazije Ukrajine sa sjevera

Ukrajina mora biti “spremna” na granici s ruskim saveznikom Bjelorusijom, iako vidi samo “snažne izjave” koje dolaze od svog susjeda, rekao je u srijedu predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je to rekao nakon posjete regiji Lavov, gdje je razgovarao o zaštiti granica i sigurnosnoj situaciji na sjeverozapadu Ukrajine, javlja Reuters.

Kijev je upozorio da bi Rusija mogla pokušati da iskoristi Bjelorusiju za pokretanje nove kopnene invazije Ukrajine sa sjevera. Zelenski to nije spomenuo u komentarima u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nakon što je učestvovao na, kako je opisao, koordinacionom sastanku o sigurnosnim pitanjima u regiji Lavov.

– Razgovarali smo o zaštiti državne granice, operativnoj situaciji na granici sa Republikom Bjelorusijom i kontrasubverzivnim mjerama na ovim teritorijama – rekao je on.

– Razumijemo da osim snažnih izjava, tu ne vidimo ništa moćno, ali ipak moramo biti spremni i na granici i u regijama – rekao je on.

Ured Zelenskog objavio je snimak Zelenskog na koordinacionom sastanku i rekao da je predsjednik također učestvovao u ceremoniji odavanja počasti poginulim ukrajinskim vojnicima u borbi nakon ruske invazije prošlog februara.