bez dileme

Arnaut: Izborom Hurtića za ministra Dodik i Čović bi imali sve poluge vlasti

interresorna radna grupa – arnaut – fena

Podsjetio je Arnaut i to da je prije Sevlida Hurtića, Milorad Dodik za ministra predložio Denisa Šulića, također Bošnjaka

Damir Arnaut, federalni zastupnik Naše stranke za TV N1 je komentarisao prijedlog Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske da Sevlid Hurtić (Bošnjak) iz Pokreta za državu bude ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. Poručio je da neće podržati sastav Vijeća ministara BiH ako on bude predložen.

Arnaut je naveo da je još prije najavio da će Hurtić biti kandidat za ministra. Tada je, kaže, upozorio Našu stranku i Osmorku na opasnost koja stoji iza toga.

“Meni je jako žao što su ta upozorenja na kraju ignorisana. Zakon o Vijeću ministara BiH je vrlo jasan i on kaže da se odluke donose konsenzusom. Ako konsenzus ne postoji u roku od sedam dana, odluke se donose većinom koja uključuje po jedan glas najmanje od svakog od konstitutivnih naroda. Dakle, Milorad Dodik i Dragan Čović, naravno, imaju glasove iz reda srpskog i hrvatskoh naroda i Sevlida Hurtića koji je, podsjećam, trenutno ministar u SNSD-ovoj vladi u RS. To je čovjek koji je i najavio da će Dodiku omogućiti tog četvrtog delegata. Hurtić je glasao da se ulica u Doboju nazove po pripadniku Vojske Republike Srpske. On je čovjek koji je svog rođaka predložio u Vijeće naroda. Lično nemam nikakvog interesa, i mišljenja sam da je to jasno Dodikov čovjek i on će kao bošnjačka ruka biti Dodikova poluga”, smatra Arnaut.

Podsjetio je i to da je prije Hurtića, Dodik za ministra predložio Denisa Šulića, također Bošnjaka.

“Ipak smatram da je Hurtić bliži Dodiku interesno u političkom smislu. Denis Šulić je definitivno SNSD, međutim, kao mlad čovjek nije izgradio tu vrstu odnosa, on nije najavljivao ni to da će glasati za četvrtog delegata, ali u suštini obojica su Bošnjaci”, dodao je.

Dodik i Čović bi kontrolisali sve

Zatim je pojasnio šta na stranici Vijeća ministara BiH eksplicitno piše. A to je da se odluke donose konsenzusom ili ako on ne postoji glasom barem jednog od konstitutivnih naroda.

“To autentično tumačenje koje se može, kada ga pogledate, tumačiti i na jedan i drugi način. Iako nikad nije u praksi primijenjeno, apsolutno ne otklanja tu opasnost da sutra kod donošenja odluka, uključujući sva konačna imenovanja poput direktora OSA-e, direktora SIPA-e i svih ostalih agencija, odlučuju Dodik i Čović glasovima većine koja uključuje po jednog iz svakog konstitutivnog naroda”, naglasio je Arnaut.

Kako će Arnaut dalje postupiti u kompletnoj ovoj priči…

“Ako bude glasanje na Predsjedništvu Naše stranke u smislu hoće li se tražiti od naših poslanika u Parlamentu da podrži sastav Vijeća ministara u kojem je Hurtić, ja ću glasati protiv takvog prijedloga. To je jasno. Mi smo nedavno imali sjednicu Predsjedništva Naše stranke i nismo to tretirali. Ali ako bude to glasanje naravno da to ne mogu podržati. Ukoliko se desi to imenovanje Hurtića, to prema Zakonu o Vijeću ministara BiH znači da SNSD i HDZ imaju sve poluge vlasti”, poručio je Arnaut.

Arnaut je pojasnio kako je tekao proces izbora kandidata za ministarske. Poznato je da je mjesto šefa diplomatije na kraju pripalo Elmedinu Konakoviću, lideru Naroda i pravde.

“Razgovarao sam o tome da li postoji ta mogućnost da Ministarstvo vanjskih poslova BiH bude pozicija koju ću ja obnašati. Onda bi Naša stranka dobila to ministarstvo, a Narod i pravda nešto drugo i zaista sam ohrabren činjenicom da je Elmedin Konaković ozbiljno razmotrio taj prijedlog rekavši da on nema apsolutno nikakve sumnje da bih ja bio najbolji na toj poziciji. Rekao mi je da će to vratiti nazad u stranku i da će se o tome izjašnjavati organi Naroda i pravde. Poslije me obavijestio da je NiP odlučio da će on biti kandidat za ministra vanjskih poslova BiH”, ispričao nam je Arnaut.

Potom se osvrnuo i na stavove stranačkih kolega o tome kako bi poziciju obnašao on.

Kaže – ne zna za stav Predraga Kojovića, dok je Sabina Ćudić “preko sale” dobacila opasku.

“Ne znam kakvo je njegovo mišljenje po ovom pitanju. Nemam nikakve sumnje da sam ja jedina osoba na svijetu koja je imala i američki i bh. diplomatski pasoš. Radio sam u State Departmentu kao advokat i bio sam ambasador BiH. Niko se zaista nije usudio reći da ja ne bih dobro obnašao tu funkciju. Ali ako me pitate konkretno, Sabina Ćudić neku noć na Predsjedništvu stranke jeste dobacila preko sale da ja ne bih dobio njen glas ako bih bio kandidat. Bio sam zatečen jer nije bilo obrazloženja nikakvog, ne znam kakav je razlog. Nisam razgovarao s njom o tome jer nisam imao priliku, ali bio sam zatečen”, naveo je Arnaut.