Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski: Vladimir Putin neće preživjeti narednih 10 godina

zelenski putin ukrajina rusija
Foto: Screenshot

Zelenski je odbacio mogućnost da će rat u Ukrajini, poput onoga u Siriji, potrajati 30 godina

“Vladimir Putin neće preživjeti idućih 10 godina”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervju za brazilsku televizijsku stanicu TV Globo.

Zelenski je odbacio mogućnost da će rat u Ukrajini, poput onoga u Siriji, potrajati 30 godina.

“On neće postojati”

“Ne može. Putin neće poživjeti toliko. Usporedite Siriju i Ukrajinu. On se u Siriji nije borio ovim tempom kojim se bori protiv nas. Zato neće opstati 30 godina. On neće postojati, on će umrijeti”, rekao je ukrajinski predsjednik te predvidio da onemoćali Putin, koji će 7. oktobra napuniti 71 godinu, neće doživjeti 80-u.

Zelenski je rekao da ruski vojnici “duboko u svome biću” znaju da ne mogu pobijediti Ukrajinu te da će Putinov plan da je pokori propasti.

“Sve što pokazuju na ratištu govori da Rusija nije sposobna okupirati cijelu Ukrajinu i uništiti nas”, dodao je ukrajinski predsjednik.

“Na početku su bili u stanju to napraviti. Mislili su da će to napravili. No mi smo napravili nešto u zemlji i izvana kako bismo postali jači od njih”, ustvrdio je Zelenski.

Sirija je bila greška

Zelenski je rekao da će se on i njegova generacija oduprijeti svim pokušajima Rusije da se regrupira i porazi Ukrajinu.

“Dok smo živi, nećemo im dopustiti da postanu onoliko jaki koliko su bili”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je rat u Siriji tragedija, ali da je ruska invazija na Ukrajinu opsežnija.

“Ne mislim da se svijet ujedinio oko sirijske tragedije. Mislim da je to bila greška. Uvijek je greška kada svijet misli da je rat negdje daleko. Ne mislim da se ovdje radi o mom herojstvu ili da sam ja ujedinio zemlje koje nam pomažu. Mislim da su to napravile sve osobe u našoj državi koje su napravile nešto važno u ovom važnom trenutku. Ovo je i želja i slučajnost. Naša je predanost apsolutna – sloboda ili smrt”, ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Očekuje se da Zelenski doći na sjednicu Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja će se održati 5. septembra i tamo agitirati za svoju “formulu za mir” u svojoj zemlji.

Mirovni plan

Opsežni mirovni plan Zelenskog sadrži deset tačaka među kojima su obnova teritorija Ukrajine, povlačenje ruskih trupa iz cijele zemlje i poseban sud za procesuiranje ruskih ratnih zločina.

Njegov plan uključuje i mjere za jamčenje nuklearne sigurnosti, osiguranje izvoza ukrajinskog žita, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, sprječavanje ekocida i budućih sukoba te potvrđivanje završetka rata potpisanim dokumentom.