Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Engleska

Očuh ubio bebu, nazivao je vragom. Dijete imalo 39 prijeloma na rebrima

Foto: Derbyshire Police

Pedijatrica je na sudu navela da je Jacob bio više puta fizički zlostavljan u sedmicama, danima i satima prije smrti i da si nikako nije mogao sam nanijeti te povrede

Jacob Crouch je rođen zdrav 17. februara 2020., a umro je u krevetiću 30. decembra 2020. u svom domu u Lintonu, u Derbyshireu. Kasnije je utvrđeno da je imao 39 prijeloma rebara, 19 vidljivih modrica i nekoliko unutarnjih ozljeda.

Njegov očuh Craig Crouch (39) osuđen je za ubistvo na sudu u Derbyju. Dječakova majka Gemma Barton (33) oslobođena je optužbi za ubistvo, ubistvo iz nehaja, ali je proglašena krivom za izazivanje ili dopuštanje smrti djeteta.

Unutrašnje povrede

“Ni očuh ni majka nisu potražili liječničku pomoć za Jacoba kada su mu bile polomljene kosti. Jacob nije dobio brigu koju je kao beba trebao i zaslužio. Umro je nakon okrutnog napada koji je bio vrhunac redovitog zlostavljanja”, kazala je u junu na početku suđenja tužiteljica Mary Prior KC, a prenosi Sky News.

Pedijatrica Sarah Dixon je na sudu navela da je Jacob bio više puta fizički zlostavljan u sedmicama, danima i satima prije smrti i da si nikako nije mogao sam nanijeti te povrede.

Foto: Derbyshire Police

Osim lomova, dječak je imao i traumatsku perforaciju crijeva koja je uzrokovala smrtonosnu infekciju, koju je mogao uzrokovati samo udarac tupim predmetom ili šakom.

Nazivali ga vragom

Forenzičar Michael Biggs je kazao da ovakve povrede imaju žrtve prometnih nesreća ili oni koji su pali s velike visine. Dodao je kako je unatoč strašnim povredama Craig Crouch Hitnoj kazao da je Jacob dobro. Bolničari su samo dva sata nakon toga proglasili smrt djeteta.

U tekstualnim porukama iz juna 2020., Crouch govori dječakovoj majci da mora biti stroža i da ga beba stvarno počinje ljutiti.

Foto: Derbyshire Police

U jednoj od kasnijih poruka je Crouch za dječaka kazao da je vrag te su optuženici razgovarali o tome da ga nahrane vlastitom bljuvotinom ili ga nalupaju jer plače bez razloga. Sud će u petak odrediti kaznu Crouchu i Barton, prenosi Index.